Stek z tuńczyka

To bardzo proste w przygotowaniu danie. Trudności są dwie: należy być posiadaczem patelni grillowej – grubej, żeliwnej i ciężkiej (nie może to być patelnia udająca grillową)
i trzeba kupić plastry tuńczyka (odkąd mieszkam we Włoszech jest to zdecydowanie łatwiejsze).
.
.
.

Stek z tuńczyka

Porcja dla 2 osób

Składniki

2 surowe plastry tuńczyka grubości około 1,5cm i masie około 150-200g każdy
gruba sól morska
cytryna (opcjonalnie)

Przygotowanie

Rozgrzej patelnię grillową (potrzeba na to około 10-15 minut). Posól tuńczyka z jednej strony.
.
.
.

Połóż plastry tuńczyka (osoloną stroną) na patelni. Nie, nie pominęłam niczego w przepisie – nie potrzeba żadnego tłuszczu do smażenia.

.
.
.
Posól z drugiej strony. Piecz 2 minuty, przewróć na drugą stronę.
.
.
.
.
.
Grilluj kolejne 2 minuty. Przełóż na talerze, możesz skropić sokiem wyciśniętym z cytryny. Podawaj z sałatką ze świeżych warzyw. Chociaż tuńczyk jest rybą, to bardziej pasuje do niego wino czerwone.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Drugie dania i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

10 odpowiedzi na „Stek z tuńczyka

  1. witaminkaa pisze:

    Koniecznie weź tutaj udział http://www.kulinarnyblogroku.pl/zadania

    • cucinissima pisze:

      Dziękuję za linka. Ja już kiedyś widziałam tan konkurs, zadanie jakoś mie nie pasowało, więc o nim zapomniała. A na obence zadanie zgłosze mojego tuńczyka! Może coś jeszcze!

  2. witaminkaa pisze:

    A tuńczyk, mmmm ślinka cieknie, uwielbiam ryby, niestety jedyna w rodzinie:P

  3. smakowite.com pisze:

    Fajna rybka. Niestety nie mam patelni grillowej, ale muszę się udać na poszukiwanie świeżego tuńczyka, może na zwykłej patelni też wyjdzie…?

    • cucinissima pisze:

      Nie próbowałam na zwykłej patelni…. wtedy może warto by dać troszkę oliwy. Natomiast bardzo polecam patelnie grillową, i rybę i mięso i warzywa można szybko i smacznie przyrządzić.

  4. smakowite.com pisze:

    Warzywa też smażysz bez tłuszczu? Ja na razie jestem w posiadaniu zestawu Tefala Ingenio, jestem dość zadowolona, ale taka patelnia grillowa trochę mnie też kusi…

    • cucinissima pisze:

      Tak warzywa tez wrzucam bez tłuszczu. Możliwość smażenia bez tłuszczu jest nieoceniona w przypadku bakłażanów – smażone na oliwie…. są w stanie pochłonąć jej dowolną ilość.
      Patalnia grillowa jest u mnie w czołówce listy przebojów jeśli chodzi o sprzęty w kuchni.

      • smakowite.com pisze:

        Brzmi kusząco 🙂 Chociaż ja na moich patelniach też często smażę bez tłuszczu albo z minimalną ilością oliwy. Funkcję grilla zaś na razie spełnia u mnie kamienny raclette… ale chyba trzeba będzie pomyśleć o takiej patelni, a co do bakłażanów, to racja. To już lepiej je chyba piec.

Dodaj odpowiedź do witaminkaa Anuluj pisanie odpowiedzi