Lista przepisów


Przepisy podstawowe
Ciasto na pizzę
Ciasto makaronowe
Gnocchi
Karczochy – jak obrać
Maccheroni ai ferri

Orecchiette domowe
Pesto genovese
Pesto trapanese
Sos beszamelowy
Sos pomidorowy
Szparagi-jak gotować
Tagliatelle z semola di grano duro
Trofie
Ragù bolognese

Pieczywo
Bułki razowe

Chleb z ‚semola rimacinata’
Chleb z orzechami i migdałami
Pieczywo razowe na miodzie

Antipasti
Caprese
Melon z szynką parmeńską
Qiuche z pomidorami i porem
Sałatka z pomarańczy i fenkuła
Tartrà porowo-parmezanowe
Tartrà z groszku z fondutą z gruyère
Zapiekana papryka z kaparami i anchois
Zimowe caprese

Pizza
Ciasto na pizzę
Pizza margherita
Pizza z kaparami, anchois i cebulą

Zupy
Mesciua – liguryjska zupa
Zupa dyniowa z migdałami
Zimna zupa ogórkowa
Zupa-krem z karczocha
Zupa-krem z zielonego groszku
Zuppa pavese (zupa z Pawii)
Zupa z fasolek borlotti

Pierwsze dania
Bucatini all’amatriciana
Bucatini alla campagnola
Bucatini z sosem spod królika all’ischitana i parmezanem
Cannelloni ze szpinakiem
Gnocchi szpinakowe
Gnocchi ziemniaczane z dynią
Gnocchi ziemniaczane ze szparagami i kremem z taleggio
Gnocchi ziemniaczana z masłem i sosem pomidorowym

Maccheroni (domowe) z sosem grzybowymna bazie wina
Makaron alla puttanesca
Makaron ze speckiem, pieczarkami i śmietaną
Makaron z gorgonzolą i orzechami
Makaron z groszkiem i ricottą
Makaron z karczochami
Makaron z łososiem i pomidorkami
Makaron z łososiem i ze śmietaną
Makaron z masłem i rozmarynem
Makaron z tuńczykiem
Orecchiette alla crudaiola del Salento
Orechiette alla poveraccia
Orechiette z ziołami
Pasta al ragù bolognese
Pasta speck&gorgonzola
Penne z papryką, peperoncino i oliwkami
Ravioli dyniowe
Ravioli dyniowe 2 (z mostarda di Mantova)
Ravioli z karmelizowanymi pomidorami i kozią ricottą
Risotto alla milanese
Risotto wiosenne
Risotto z dynią
Risotto z ostem i kiełbaską (cardo e salsiccia)
Risotto z porem

Spaghetti aglio oglio e peperoncino
Spaghetti alla carbonara
Tagliatelle alla papalina
Tagliatelle ze szparagami i krewetkami
Trofie z pesto, fasolką i ziemniakami

Drugie dania
Dorada pieczona w soli
Dorada z ziemniakami
Królik all’ischitiana
Okoń morski (branzino, spigola) pieczony w soli
Perliczka duszona w winie
Perliczka z ananasem
Pierś perliczka z gruszką, pomarańczami i cebulka
Przepiórki owijane boczkiem
Przepiórki w białym winie
Saltimbocca alla romana
Stek z tuńczyka
Szparagi pieczone w piekarniku
Szparagi po mediolańsku

Dodatki do dań
Pieczone ziemniaki
Risotto alla milanese
Sałatka z pomarańczy i fenkuła
Szparagi pieczone w piekarniku

Desery
Ciasto na zimno z galaretką
Lody czekoladowe z orzechami laskowymi
Lody truskawkowe z mascarpone
Semifreddo z owoców leśnych
Semifreddo nugatowe (al torrone)
Sernik z ricotty i mascarpone, z galaretką z czerwonej porzeczki
Tiramisu

Inne niż włoskie
Ciasto na zimno z galaretką
Leczo
Pierniczki
Szarlotka
Zupa-krem z zielonego groszku

Wypieki
Ciasto orzechowe
Germinus
Pierniczki
Rogaliki razowe z marmoladą pomarańczową
Rogaliki z czekoladą
Sernik z ricotty i mascarpone, z galaretką z czerwonej porzeczki
Szarlotka
Tort kasztanowy

Przetwory
Dżem z czarnej porzeczki
Konfitura jeżynowa
Konfitura poziomkowa
Marmolada brzoskwiniowa

2 odpowiedzi na „Lista przepisów

  1. rpkk pisze:

    Pięknie Ci rozkwita ten blog… Powodzenia!

  2. cucinissima pisze:

    Mam nadzieję, że znalazłeś tu coś, co chętnie ugotujesz w swojej kuchni.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s