Szybkie żarcie – nie fast food – recenzja książki

Włoskie wydanie książki ‚5 ingredients 10 minutes’ stoi już od dawna na mojej półce. Dziś parę słów na jej temat (książki, nie półki) i oczywiście pojawi się też przepis z tej pozycji zaczerpnięty.
Jeśli miałabym opisać tę książkę jednym zdaniem, to powiedziałabym: gotować szybko nie znaczy jeść źle. Dania zaproponowane przez Jules Clancy da się rzeczywiście ugotować w 10 minut. Większość opatrzona jest praktycznymi wskazówkami pomagającymi przyspieszyć gotowanie (np. użyj świeżego makaronu, gotuje się szybciej niż suchy, wodę zagotuj w elektrycznym czajniku).
Pod każdym przepisem zaproponowane są różne wariacje: jakich zamienników użyć, żeby mieć danie wegańskie, bezglutenowe lub w drugą stronę – jeśli z wegetariańskiego chcemy uzyskać danie mięsne.
Niektóre potrawy wykorzystują wprawdzie już obrobione produkty (grillowana papryka, ciecierzyca z puszki) – ale jestem zdania, że jeśli wspomożemy się w ten sposób nasz posiłek będzie nadal bardziej wartościowy niż gotowce z mikrofalówki.
Jules Clancy prowadzi również bloga Stone Soupe.

A teraz zapraszam na makaron z zielonym groszkiem i ricottą. Zajadałam się tym całe lato.

makaron z groszkiem

Makaron z groszkiem i ricottą

Porcja dla 2 osób

Składniki

150g dowolnego krótkiego makaronu (ja najczęściej używam razowych paccheri )
200g mrożonego groszku*
pęczek mięty (same listki)
100g ricotty

Przygotowanie

Do wrzącej, osolonej wody wrzuć makaron. Kiedy do końca gotowania pozostaną 2 minuty wrzuć groszek.
Wersja oryginalna:
Autorka proponuje, żeby groszek gotować w tym samym garnku, ale nie mieszać go z makaronem -oddzielić używając sitka.
Odcedź makaron, pozostaw trochę wody od gotowania.
W tym samym garnku rozgrzej trochę oliwy i wrzuć na nią drobno posiekaną miętę** i groszek, rozgniataj widelcem. Dorzuć ricottę i makaron, wymieszaj. Jeśli całość jest zbyt sucha dodaj wodę pozostawioną wcześniej.

Wersja uproszczona (zasugerowana w książce, jeszcze bardziej uproszczona przeze mnie):
Groszek ugotować razem z makaronem. Odcedzić makaron. Do ricotty dodać drobno posiekaną miętę**, wymieszać z groszkiem i makaronem.
Z pozostawianiem odrobiny wody od gotowania postępujemy jak w wersji oryginalnej. Przyznaję, że ja tego zwykle nie robię.

Oryginalny przepis przewiduje posypanie makaronu parmezanem, moim zdaniem parmezan nie pasuje do ricotty, więc go nie dodaję.

Przepis zaproponowany jest w kilku wersjach:
wegańska/bez laktozy: zamiast ricotty dodaj więcej oliwy
mięsna: podsmaż rozdrobnioną kiełbaskę wieprzową i dodaj na koniec (o tym, co pod pojęciem kiełbaski rozumie się we Włoszech pisałam tutaj – polski czytelnik może dodać mięso mielone)
bezglutenowa: pokrój na kawałeczki pół główki kalafiora i użyj zamiast makaronu, możesz też zastąpić makaron fasolką z puszki (zwykłą lub księżycową)
super-serowa: dodaj dużo parmezanu

Przyznaję, że nie wypróbowałam innych wariantów, ale przytaczam je tutaj, żeby dać przykład tego, o czym we wstępie pisałam.

_______________________________________________________________
Przypisy

*Można użyć świeżego groszku. Przypuszczam, że w oryginalnym przepisie pojawia się mrożony, bo łupanie groszku zajmuje więcej niż 10 minut.

** we Włoszech nauczylam się rewelacyjnego sposobu siekania zielska (pietruszka, mięta, itp.) – wkładam listki do szklanki i tnę nożyczkami (posiadam parę zupełnie zwykłych nożyczek, ale przeznaczonych tylko do użytku kuchennego).

Ten wpis został opublikowany w kategorii Pierwsze dania i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Szybkie żarcie – nie fast food – recenzja książki

  1. kajka271 pisze:

    Strasznie mnie ten przepis zaintrygował… tzn. ciągle szukam pomysłów na szybkie dania i ten wydał mi się idealny. Ale wyobraź sobie, że nie mogę dostać w sklepie groszku zielonego, byłam już w 4rech sklepach🙂 Wymiotło. Jest marchewka z groszkiem, jest sama marchewka. A groszku niet. Dziś kolejne podejście.🙂 Jak się uda to napiszę jak smakowało🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s