Fasolowa (ale po włosku) i książka kucharska

Czasami marzę o tym, że napiszę kiedyś książkę kucharską – oczywiście poświęconą kuchni włoskiej. Myślę o tym, jak będzie wyglądała, co się w niej znajdzie prócz przepisów. Ale muszę chyba zmienić moje plany co do tego, jak książka marzeń ma wyglądać, bo taką już ktoś napisał przede mną.

‚Dwaj łakomi Włosi’ autorstwa Antonio Carluccio i Gennaro Contaldo to najlepsza nie włoskojęzyczna książka kucharska dotycząca kuchni włoskiej, jaką miałam w ręce. Autorzy są wprawdzie Włochami, ale od wielu lat mieszkają w Wielkiej Brytani. Przepisy poprzedzone są krótkim wstępem zawierającym informacje o potrawie i jej pochodzeniu. Prócz przepisów pojawia się wiele informacji na temat Włoch i kuchni tego kraju – podkreślona jest waga regionalności, rola wspólnego gotowania i biesiadowania w rodzinie, wyjaśnione jest dokładnie, jak wygląda włoski posiłek (antipasto, primo, secondo), przytoczonych jest wiele interesujących informacji o produktach. Całość zilustrowana fantastycznymi zdjęciami jedzenia, architektury i krajobrazów. Słowem wszystko to, co według mnie powinno się znaleźć w książce kucharskiej o włoskiej kuchni, szczególnie jeśli ma ona być używana poza Włochami.

Poniższy przepis zaczerpnęłam oczywiście z opisanej ksiązki. Fasolki borlotti zachwycają swoją urodą. Szkoda tylko, że w gotowaniu tracą swoje różowe kropeczki. Sądze, że w Polsce raczej tych fasolek nie da się kupić – można użyć innej fasoli, również suchej (wtedy należy fasolę namoczyć – świeża tego nie wymaga).

 

Zupa z fasolek borlotti

Porcja dla 4 osób

borlottiSkładniki

500g świeżej fasoli borlotti
(waga po wyłuskaniu)
500g dojrzałych pomidorów
1 łodyga selera naciowego
5 łyżek oliwy z oliwek
1/4 łyżeczki oregano
1 ząbek czosnku
garść natki pietruszki
sól, pieprz
1,5l wody

 

Przygotowanie

Wyłuskaną fasolę włóż do garnka z wodą i gotuj 40 minut. Pomidory pokrój na kawałki, usuń z nich pestki, seler drobno posiekaj. Dodaj do fasoli pomidory i seler, gotuj kolejne 20 minut, aż fasola będzie miękka.
Jeśli w zupie jest za mało płynu dolej wody. Dodaj oliwę, oregano, posiekaną pietruszkę i drobno posiekany czosnek. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podawaj z opieczonymi kromkami chleba. zuppa

 

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Pierwsze dania, Zupy i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s