Ricotta i jeszcze raz pomidory

Ciągle mając nadzieję, że moje pomidorowe przepisy nie są zbyt spóźnione, zapraszam Was na ravioli. Przepis pochodzi z miesięcznika La Cucina Italiana.

W oryginale zaproponowana jest ricotta z mleka bawolego. U mnie niestety nie jest dostępna (tak, tak, włoskie produkty są mocno regionalne, na północ taka ricotta nie dociera). Użyłam więc ricotty koziej. Myślę, że również owcza byłaby doskonała. Jeśli nie macie dostępu do takich przysmaków, proponuję zwykłą ricottę. Ale obiecajcie mi jedno, drodzy czytelnicy – jeśli tylko będziecie mieć okazję, spróbujecie ricotty z różnych rodzajów mleka. Przekonacie sie, że ta z mleka krowiego, którą zna większość z Was, chociaż jest pyszna, to nie jest najciekawsza opcja tego produktu. Nie pożałujecie!

ravioli pomidorowe

Ravioli z karmelizowanymi pomidorami i kozią ricottą

Porcja dla 4 osób

Składniki

550g pomidorów – przepis sugeruje pomodori ramati (okrągłe pomidory średniej wielkości, złączone gałązką)
250g koziej ricotty
150g mąki 00
50g semola rimacinata
2 jajka
cukier puder
czosnek
tymianek
1 kopiasta łyżka tartego parmezanu
30g masła
oliwa z oliwek
sól

Przygotowanie

ravioli 1Pomidory sparz i obierz ze skórki. Przekrój na połówki, usuń pestki. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, posyp cukrem pudrem, solą, skrop oliwą, dodaj posiekane ząbki czosnku i listki tymianku. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 100°C (termoobieg), pozostaw na 2h.

Zmieszaj obie mąki, dodaj sól, wbij jajka, wyrób ciasto. Przykryj ciasto folią i wstaw do lodówki na godzinę (dzięki temu będzie elastyczniejsze).

Wyjmij pomidory z piekarnika, usuń czosnek. Posiekaj je (ja zmieliłam grubo w kubku blendera). Dodaj do pomidorów ricottę i parmezan, wymieszaj.

Ciasto makaronowe cienko rozwakuj. Oryginalny przepis proponuje zrobić tak, jak Włosi mają zwyczaj robić ravioli – na rozwałkowanym cieście co 5-6cm położyć farsz (najlepiej za pomocą kieszeni cukierniczej, czyli trójkątnego woreczka z dziurą). Następnie dookoła wysmarować wodą, nakryć druga warstwą ciasta – usuwając przy tym pęcherzyki powietrza. Następnie wyciąć ravioli za pomocą okrągłej foremki o średnicy 4-5cm.
Tyle teorii. W praktyce, po pierwsze ileż można mieć w domu foremek do ciastek, pierożków i innych tego typu rzeczy. Zapewniam, wystarczy filiżanka. Po drugie, ten farsz można spokojnie nakładać łyżeczką. Po trzecie, pęcherzyki powietrza między warstwami ciasta to trudny temat, mnie dopadną zawsze.
Znacznie prościej jest wyciąć najpierw kółeczka, nałożyć farsz na jedno, przykryć drugim i skleić. Obędzie się nawet bez smarowania wodą.
Gotowe ravioli wrzuć do wrzącej wody, jak tylko wypłyną wybierz łyżką cedzakową na patelnię z roztopionym masłem i kilkoma gałązkami tymianku – przysmaż przez minutę. Podawaj.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Pierwsze dania i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s