O warzywach w zimie i rosole (nie będzie przepisu na rosół)

Jestem w uprzywilejowanej sytuacji, jeśli chodzi o jedzenie – mieszkam we Włoszech. W porównaniu do Polski sezon na warzywa trwa tutaj dłużej, a ‚poza sezonem’, czyli w zimie, też wybór jest całkiem spory. Moi znajomi w Polsce często narzekają na brak smacznych warzyw w zimie. Zamiast narzekać, że w zimie nie ma świeżych warzyw, warto się wybrać do warzywniaka żeby odkryć, że na zimę go nie zamykają i że nie wszystko jest importowane z Hiszpanii. Taki por na przykład. Co robicie z pora? Dostępny jest całą zimę. To może dziś dacie się skusić na risotto?

Jeśli chodzi o risotto, to w większości przepisów po polsku na liście składników widzę bulion. I sama tak do tej pory pisałam. Włoch do risotto dodaje brodo – co tak naprawdę znaczy rosół. Na bulion Włosi mówią brodo ristretto.
Od dziś, gotując risotto z moich przepisów, będziecie dodawać do niego rosół.

risotto z porem

Risotto z porem

Porcja dla 4 osób

Składniki

320g ryżu carnaroli
320g pora (po odcięciu zielonych, grubych liści)
1l rosołu
30g masła
tarty parmezan lub grana padano
sól
pieprz

Przygotowanie

Pory pokrój na kawałki, wrzuć do garnka z rozpuszczonym masłem, przysmaż minutę. Skrop łyżką wody, przykryj i duś 20 minut na małym ogniu. Wsyp ryż, dobrze wymieszaj, smaż przez 2 minuty, wtedy wlej trochę rosołu. Gotuj, aż ryż wchłonie płyn, od czasu do czasu zamieszaj. Gotuj jeszcze przez 18 minut (wg czasu podanego na opakowaniu), stopniowo dolewając rosół. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
Nałóż na talerze, ser do posypywania podaj osobno.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Pierwsze dania i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s