Dynia się migdali

Uwielbiam zapach prażonych migdałów. Zarówno wtedy, gdy prażą się na patelni, jak i wtedy, kiedy je mielę na grube kawałki. Bardzo mile mnie zaskoczyło, jak znakomicie smakują z prostą zupą dyniową. Być może polski czytelnik uzna, że przepis jest spóźniony, bo sezon na dynie dawno się skończył. U mnie jednak trwa w najlepsze i dynią się zajadam.

Przepis znalazłam w jednej z moich ulubionych książek kucharskich: Mangiare di Stagione (wyd. Slow Food), oczywiście w części dotyczącej zimy.

zupa dyniowa

Zupa dyniowa z migdałami

Porcja dla 4 osób

Składniki

1kg dyni
200g ziemniaków
dwie garście obranych migdałów
oliwa z oliwek
sól

Przygotowanie

Dynię i ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Włóż do garnka, zalej wodą (tak żeby warzywa zostały przykryte), posól, przykryj i gotuj 30 minut od momentu wrzenia. Mieszaj od czasu do czasu. Zmiksuj zupę blenderem.
W międzyczasie wrzuć na rozgrzaną patelnię migdały. Praż aż będą zarumienione. Zmiel na grube kawałki – możesz to zrobić w kubku blendera.

Nalej zupę do miseczek, polej niewielką ilością oliwy i posyp zmielonymi migdałami.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Pierwsze dania, Zupy i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s