Obiad w sezonie karczochowym

We Włoszech sezon na karczochy trwa od października do maja. W tym czasie pojawia się po kolei kilka różnych jego odmian. Z tych dostępnych obecnie – karczochów ze szpilkami, można przygotować taki szybki i smaczny obiad. 

Oryginalny przepis proponuje użycie makaronu typu paccheri – typowego dla południa Włoch. Odpowiedni będzie każdy krótki makaron – na zdjęciu wersja z rigatoni (paccheri są od nich dłuższe i szersze), możecie równie dobrze użyć penne czy fusilli. Czasami robię to danie z makaronem razowym – jest równie smaczne.

Jeśli chodzi o ser, to można użyć takie pecorino, jakie lubimy. Ja eksperymentowałam z fiore sardo i z pecorino średnio dojrzałym.

Przepis z książki Mangiare di Stagione (wyd. Slow Food).

pasta con carcofi

Makaron z karczochami

Porcja dla 4 osób

Składniki

320g makaronu (paccheri, rigatoni, penne, fusilli)
4 karczochy
2 ząbki czosnku
cytryna
pecorino
oliwa z oliwek
sól

Przygotowanie

Obierz karczochy i pokrój w cieniutkie paseczki. Instrukcje, jak obrać karczocha, możesz znaleźć w tej notce. Podczas przygotowania tego dania nie wrzucam połówek karczochów do wody z cytryną, tylko szybko je kroję i przenoszę na patelnię.

Wrzuć karczochy na patelnię z oliwą z oliwek, czosnkiem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Smaż, aż będą miękkie. Autor przepisu proponuje na koniec smażenia posypać karczochy sproszkowanym peperoncino, ja z tego zrezygnowałam.

W międzyczasie ugotuj makaron. Odcedzony makaron wrzuć na patelnię z warzywami (już wyłączamy ogień pod patelnią), wymieszaj, obficie posyp utartym pecorino. Przed podaniem polej niewielką ilością oliwy z oliwek.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Pierwsze dania i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s