Quiche na dobry powrót

Jak obiecałam: jestem. Na początek przepis nie taki znowu włoski, bo proponuję Wam dziś quiche. Mogę jednak uznać, że jest ‚prawie’ włoski, bo znalazłam go w miesięczniku La Cucina Italiana.
Długo mnie nie było, więc zacznę od dania, w którym używam półproduktu – gotowego ciasta francuskiego. Nie wiem, czy ktoś zwrócił uwagę, że w moich przepisach półprodukty nie pojawiają się wcale. Tym razem wyjątek, na pewno mi to wybaczycie.

Nie mam pewności, czy trochę się z przepisem nie spóźniłam, pomidory to już takie ostatnie…. ale sezon na pory dopiero się zaczyna (a już niedługo, od 9 do 24 listopada, XXXIV Targi Pora w Cervere: gdyby ktoś się wybierał, to tutaj znajdzie szczegółowy program).

Quiche z pomidorami i porem

Porcja dla 4 osób

Składniki

porcja gotowego ciasta francuskiego (wystarczająca do wyłożenia kwadratowej formy o wymiarach 22x22cm)
5 dojrzałych okrągłych pomidorów (około 700g)
2 cukinie (okolo 400g)
1 por średniej wielkości
350ml mleka
3 jajka
25g orzeszków pinii
bazylia
oliwa z oliwek
sól

Przygotowanie

Pomidory przekrój na połówki. Posól i połóż uciętą częścią do dołu – dzięki temu oddadzą trochę wody. Cukinie pokrój w kostkę, podsmaż kilka minut na oliwie. Pora pokrój na kawałki, wrzuć na patelnię z oliwą i łyżką masła, podsmaż, przykryj i duś, aż będzie miękki.
Orzeszki pinii upraż delikatnie na patelni.

Uwaga: oryginalny przepis proponuje, żeby na oliwę wrzucić pora, podsmażyć odrobinę, a następnie wrzucić cukinie i smażyć razem. Ja bardzo lubię smak pora duszonego na maśle – nie lubię z kolei cukinii smażonej z masłem – stąd moja modyfikacja.

Naczynie żaroodporne o wymiarach 22x22cm wyłóż papierem do pieczenia a następnie ciastem francuskim. Wyłóż na ciasto cukinię zmieszaną z porem i uprażone orzeszki piniowe.
Teraz łyżką zrób małe ‚dołki’ w warzywach – włóż w nie połówki pomidorów (uciętą stroną ku górze). Jajka roztrzep widelcem, wymieszaj z mlekiem, dodaj potargane listki bazylii i szczyptę soli. Delikatnie wlej do naczynia, tak żeby nie zalać od góry pomidorów.

Piecz 35-40 minut w temperaturze 180°C.

quiche

Ten wpis został opublikowany w kategorii Antipasti i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

3 odpowiedzi na „Quiche na dobry powrót

  1. Eliza pisze:

    Chętnie bym go zjadła🙂

  2. alexls pisze:

    Czytasz w moich myslach! Upieczenie wlasnie quiche chodzi za mna ostatnio:) Dzieki za przepis!

  3. Venidle pisze:

    Super! Ja zrobiłabym raczej na kruchym cieście, chociaż wariantu por+pomidor jeszcze nie testowałam🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s