Chłodna zupa na upały

W upał (a w okolicach Mediolanu jest naprawdę gorąco!) ani się nie chce jeść ani gotować. Chyba, że jest to coś wyjątkowo prostego w przygotowaniu i … zimnego. Proponuję zupę doskonałą na upały.

To przepis z  książki L’orto in Cucina, znajdziecie go również w pozycji Mangiare di Stagione. Na temat obu książek pisałam w tej notce. Przepis na tę zupę zdradził autorom książki kucharz z restauracji Christine Richter, która znajduje się w Merano (region Trydent-Górna Adyga).

Zimna zupa ogórkowa

Porcja dla 4 osób

Składniki

300g świeżych zielonych ogórków
500g dojrzałych pomidorów
1 jajko
ocet winny
100ml oliwy z oliwek
sól
pieprz

Przygotowanie

Obierz ogórki, pokrój w cieniutkie plasterki, zasyp 1 łyżeczką soli i odstaw przynajmniej na godzinę, najlepiej do lodówki.
W międzyczasie sparz i obierz pomidory, oczyść z pestek, zmiksuj blenderem w kubku blendera.
Ogórki odciśnij w rękach, tak żeby pozostało w nich jak najmniej wody. Zmiksuj je – to też, można zrobić w kubku blendera.
W pojemnym naczyniu utrzyj za pomoca trzepaczki lub miksera jajko z kilkoma kroplami octu winnego i solą. Następnie dolewaj oliwę cieniutkim strumieniem, cały czas mieszająć jajko. Powstanie w ten sposób coś w rodzaju bardzo rzadkiego majonezu. Dodaj pomidory, a następnie krem powstały z ogórków. Dokładnie wymieszaj.

Wlej do talerzy, polej niewielką ilością oliwy i posyp świeżo zmielonym pieprzem.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Pierwsze dania, Zupy i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Chłodna zupa na upały

  1. Kłaniam się i skromnie informuję, że nominowałem Cię w zabawie w Versatile Blogger Award🙂
    http://facetznozem.blogspot.com/2012/08/versatile-award-czyli-blogerzy-blogerom.html

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s