Deser doskonały – sernik z porzeczkami

Ten sernik to doskonałe połączenie kremowych serów – mascarpone i ricotty, z orzeszkami piniowymi i lekko kwaśną galaretką z czerwonej porzeczki.

Niestety nie mogę się pochwalić, że wymyśliłam go sama -przepis pochodzi z miesięcznika La Cucina Italiana, ale mogę się pochwalić, że zrobiłam go i spróbowałam.
Jest naprawdę pyszny!

Oryginalny przepis przewiduje proporcje na tortownicę o średnicy 22,5cm. Ja zrobiłam w tortownicy 20cm, przeliczyłam składniki i zaokrągliłam. Jeśli kogoś interesuje, jakie były dokładne proporcje w oryginalnym przepisie, to chętnie podam.

Sernik z ricotty i mascarpone, z galaretką z czerwonej porzeczki

Składniki

Kruche ciasto
200g mąki pszennej
100g miękkiego masła
80g cukru
2 żółtka

Masa serowa
200g ricotty
100g mascarpone
65g orzeszków piniowych
95g cukru
1 jajko

Galaretka porzeczkowa
1 listek żelatyny (5g)
120g czerwonej porzeczki
120g cukru

Do dekoracji
kiść czerwonych porzeczek
10g orzeszków piniowych

Przygotowanie

Kruche ciasto
Zagnieć ciasto z podanych składników, włóż do lodówki na 30 minut.
Ciasto rozwałkuj na grubość 3-4 mm, tak by miało średnicę większą od tortownicy. Kiedy jest już odpowiedniej grubości, nawiń je na wałek i odklej nad foremką. Oblep dno foremki i boki (jeśli używasz foremki do tarty, oblep boki na całej wysokości, jeśli klasycznej tortownicy – ciasto powinno sięgać mniej więcej połowy wysokości boku).

Masa serowa
Zmiel w kubku blendera orzeszki piniowe z cukrem. Wsyp powstałą w ten sposób mączkę do ricotty, następnie dodaj mascarpone i jajko, wymieszaj mikserem.

Wyłóż na ciasto masę serową, piecz na najniższym poziomie piekarnika 30 minut w temperaturze 180°C. Upieczone ciasto odstaw do ostudzenia.

Galaretka porzeczkowa
Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Porzeczki obierz, wrzuć do garnka wraz z cukrem, podczas gotowania zgniataj porzeczki łyżką, doprowadź do wrzenia, gotuj przez minutę. Odciśnij żelatynę, dodaj do ugotowanych z cukrem porzeczek, wymieszaj tak by żelatyna się rozpuściła. Odstaw galaretkę do ostudzenia. Kiedy zacznie tężeć wylej na ostudzony sernik.

Udekoruj pozostałymi porzeczkami i orzeszkami piniowymi.
Wstaw na godzinę do lodówki.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Desery, Wypieki i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Deser doskonały – sernik z porzeczkami

  1. Jedno zdjęcie to za mało! Gdzie przekrój sernika???🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s