Orecchiette alla poveraccia i trochę o książkach kucharskich

Chcę Wam dziś opowiedzieć o znakomitych książkach kucharskich. Odkryłam niedawno książki wydawnictwa Slow Food Editore. Na mojej półce znalazły się trzy pozycje:

Le ricette di Osterie d’Italia – klasycznie uporządkowana według dań – antipasti, pierwsze dania, drugie dania , desery itp.  1400 przepisów, które zechcieli udostępnić kucharze z trattorii i osterii w całych Włoszech. Przy każdym podana jest informacja, z jakiego lokalu pochodzi receptura.

Jeśli stojąc przed skrzynką pomidorów, nie chcemy wertować całej książki kucharskiej w poszukiwaniu, co z tymi pomidorami zrobić, z pomocą przyjdzie nam pozycja L’orto in cucina. Książka podzielona jest na rozdziały poświęcone poszczególnym warzywom, we wstępie do każdego z nich znajdziemy informacje na temat danego produktu – kiedy najlepiej go kupować, jakie istnieją odmiany. Źródło przepisów w tej książce to również włoskie trattorie.

Dla tych, którzy nie do końca orientują się, kiedy na co jest sezon, a chcą jeść tanio i zdrowo (czyli najlepiej wybierając produkty sezonowe), najlepsza książka to Mangiare di stagione.
Cztery książeczki, zebrane razem w eleganckiej oprawce, każda na inną porę roku. We wstępie do każdej z nich jest opis, co w danej porze roku interesującego można zjeść, nie tylko jeśli chodzi o warzywa, bo przecież i ryby i mięso smakują lepiej w niektórych miesiącach roku.

W tej książce brak informacji pod każdym przepisem, skąd został zaczerpnięty. Ale jak w przypadku wyżej opisanych – to również przepisy włoskich kucharzy. Skąd wiadomo? Otóż niektóre z przepisów możemy znaleźć w dwóch lub nawet trzech z tych książek. Oczywiście nie wszystkie, ale przy takiej ilości świetnych receptur wybaczam to wydawcy.

Dziś jeden z przepisów z książki L’orto in cucina, pochodzący z Osteria del Borgo Antico w Gioia del Colle (Bari).

Orecchiette alla poveraccia

Porcja dla 2 osób

Składniki

200g orecchiette (przepis znajdziesz tutaj)
2 duże pomidory
pół cebuli
1 ząbek czosnku
szczypta peperoncino
garść kaparów z soli
2 sardele europejskie z soli (anchois)
garść liści rukoli
2 łyżki bułki tartej
oliwa z oliwek
sól

Przygotowanie

Sparz pomidory i obierz. Pokrój na ’16-stki’. Cebulę drobno posiekaj. Anchois wypłucz z soli i pokrój na drobne kawałki, kapary wypłucz pod bieżącą wodą, jeśli wiesz, że są wyjątkowo słone możesz pomoczyć je 15 minut w zimnej wodzie.

Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojoną cebulę, ząbek czosnku, peperoncino, pomidory, anchois i kapary. Smaż na małym ogniu 5-6 minut.

Ugotuj orecchiette w osolonej wodzie. Odcedzone wrzuć na patelnię, na której gotuje się sos, wymieszaj i dopiero wtedy zdejmij patelnię z ognia. Wrzuć rukolę, wymieszaj.
Nałóż na talerze, przed podaniem polej bułką tartą przysmażoną na oliwie.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Pierwsze dania i oznaczony tagami , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

3 odpowiedzi na „Orecchiette alla poveraccia i trochę o książkach kucharskich

  1. Pingback: Chłodna zupa na upały | Cucinissima

  2. Pingback: Dynia po raz pierwszy. Gnocchi ziemniaczane z dynią | Cucinissima

  3. Pingback: Dynia po raz drugi. Risotto – takie jak lubią Romeo i Julia | Cucinissima

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s