Zupa krem z karczocha, czyli co zrobić z obranym karczochem.

Skoro już wiemy, jak obierać karczochy, to wypadałoby je wykorzystać w jakiś sensowny sposób. Jak pochwaliłam się we wpisie na temat obierania karczocha, wiedzę na temat tych warzyw zdobyłam na kursie gotowania.

Poniższy przepis pochodzi z tegoż właśnie kursu, z drobnymi ulepszeniami własnymi. Użyłam karczocha ze szpilkami, ale myślę, że z powodzeniem można wybrać inną odmianę.

Zupa krem z karczochów

Porcja dla 4 osoób

Skadniki

4 karczochy
1 ziemniak
1 cebula szalotka
torebeczka szafranu
bulion (taki jak masz pod ręka i lubisz, może być warzywny, może być mięsny, może być po prostu rosół)
100ml śmietany
oliwa z oliwek
sól
pieprz
majeranek (najlepiej świeży)

Przygotowanie

Karczochy obierz (możesz skorzystać z tej instrukcji), pozostaw w wodzie z cytryną. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Szalotkę drobno posiekaj. Karczochy cienko pokrój. Do garnka wlej cienką warstwę oliwy, wrzuć posiekaną cebulę (tak, na zimny olej, dzięki temu się nie przypali), zeszklij, wrzuć ziemniaki i karczochy, przysmaż wszystko przez 2 minuty. Zmniejsz ogień, dodaj soli i pieprzu, majeranku, szafranu (jeśli szafran nie jest drobno zmielony tylko jest w nitkach, to należy rozpuścić go w niewielkiej ilości bulionu). Nalej do garnka bulion (tyle, żeby zakrył warzywa). Przykryj i gotuj 20 minut.
Połowę zupy zmiksuj blenderem. Odlej chochelkę zupy do kubeczka, dodaj do niego śmietanę, a następnie wlej z powrotem do zupy. Wymieszaj z pozostawionymi w całości warzywami. Po nałożeniu na talerze polej niewielką ilością oliwy z oliwek i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Można podawać z tostami.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Pierwsze dania, Zupy i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s