Sezon pomarańczowy – sałatka z fenkułem

Sezon pomarańczowy, niestety,  powoli się kończy. Może jeszcze zdążycie przygotować tą prostą i smaczną sałatkę. Można ją zjeść jako antipasto lub dodatek do grillowanego mięsa lub ryby. Przepis (a właściwie inspirację, bo uprościłam trochę) znalazłam w książce Cucchiaio d’Argento Cucina Regionale, w rozdziale poświęconym kuchni Sycylii.

Zdjęcie w dzisiejszym wpisie nie jest mojego autorstwa – dziękuję Tomaszowi Cz. za pomoc w krojeniu składników sałatki, zrobienie zdjęcia i zgodę na jego publikację.

Sałatka z pomarańczy i fenkuła (kopru włoskiego)

Porcja dla 4 osób

Składniki

1 korzeń kopru włoskiego
2 pomarańcze (najlepiej sycylijskie)
łyżka oliwy
1-2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz

Przygotowanie

Fenkuł przekrój na pół i pokrój w piórka najcieniej, jak potrafisz (im cieniej to zrobisz, tym sałatka będzie smaczniejsza), opłucz i zostaw na chwilę, żeby odcieknął. Pomarańcze obierz dokładnie ze skórki (również z jej białej części), pokrój w cienkie pół plasterki.
Oliwę wymieszaj dokładnie z sokiem z cytryny, dodaj sól i pieprz. Jeśli na korzeniu było odrobinę koperku, pokrój go (lub poszarp palcami) i również dodaj do oliwy z cytryną. Wymieszaj delikatnie fenkuł z pomarańczą, polej oliwą z cytryną i przyprawami.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Antipasti, Dodatki do dań i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Sezon pomarańczowy – sałatka z fenkułem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s