Pora na pora: tartrà porowo-parmezanowe

Późna jesień i zima to zdecydowanie pora na pora. Najsłynniejsze włoskie pory pochodzą z Cervere. Gdyby ktoś chciał się wybrać do Piemontu na święto pora, to wypada zrobić to w listopadzie: zaczyna się w drugą sobotę listopada i trwa trzy weekendy.

Tartrà groszkowe, o którym pisałam jakiś czas temu, to bardzo dobre antipasto. Moja fantastyczna książka kucharska Mangiare di stagione (jeść sezonowo), wydana przez Slow Food Editore zainspirowała mnie do zrobienia porowo-parmezanowej wersji tego dania. Książka podaje prostszą wersję tego przepisu, efekt równie pyszny. Tym razem babeczki bez sosu – dzięki podsmażonemu na maśle porowi i dużej ilości parmezanu, same w sobie mają wystarczająco wyrazisty smak.

Tartrà porowo-parmezanowe

Porcja na 6 torcików

Składniki

1 por (około 300g)
5 łyżek śmietany
100g tartego parmezanu
2 jajka
1 żółtko
sól
pieprz
masło
oliwa z oliwek

Przygotowanie

Pora pokrój na kawałki, wrzuć na patelnię z oliwą i łyżką masła, podsmaż, przykryj i duś, aż będzie miękki. Ostudź i zmiksuj blenderem. Dodaj jajko, żółtko, parmezan, śmietanę, zmiksuj, dodaj sól i pieprz. Wlej do foremek nasmarowanych masłem (nie napełniaj foremki do końca, bo w trakcie pieczenia masa zwiększy objętość).

Ja używam foremek aluminiowych do panny cotty o pojemności około 100ml. Można użyć jednorazowych pojemniczków (przeznaczonych do użycia w wysokich temperaturach) o innym kształcie, małych żaroodpornych naczyń, nawet o większej objętości – wtedy gotowe torciki można pokroić.

Foremki zakryj od góry folią aluminiową, wstaw do naczynia żaroodpornego wypełnionego wodą (woda powinna sięgać 3/4 wysokości foremki). Piecz w kąpieli wodnej 45 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C.

Wyjmij z foremek, podawaj.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Antipasti i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

5 odpowiedzi na „Pora na pora: tartrà porowo-parmezanowe

  1. Oluskowata pisze:

    Hej. Widzialam Twoj komentarz w blogu „moje wypieki” Pytalas o zamiennik twarogu.
    W LIDL-u znajdziesz twarog. Nazywa sie QUARK kosztuje 55 centow za 250gram. U mnie dowoza tylko 20% ale podobno sa i mniej i wiecej procentowe🙂 Znajdziesz na regalach z serami w prostokatnym opakowaniu. Pozdrawiam

    • cucinissima pisze:

      Oluskowata! witaj! wow! to było tak dawno, jak miło z Twojej strony, że zadałaś sobie trud żeby zajrzeć do mnie i mi o tym napisać! Nie mam Lidla po drodze, ale jakiś sklep znajdę i wypróbuję quark!!
      Do ruskich pierogów dajemy quartirolo lombardo. Nie mam narazie maszynki do mielenia, więc nie próbowałam go mielić na sernik.

  2. Oluskowata pisze:

    Nie widzialam odpowiedzi Twojej🙂 Jesli juz LIDL bedzie Ci po drodze to koniecznie sprobuj! Ser jest juz mielony. Moja przyjaciolka kupuje Go kartonami i wrzuca do zamrazarki bo i dla niej LIDL nie po drodze🙂
    P.S. Nie ma za co🙂

  3. mandyrynka pisze:

    jadłam.. obłędne!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s