Danie dla Kłapouchego

‚Oset nie ma żadnego pożytku z tego, kiedy się na nim siedzi. To odbiera mu życie.’ – Kłapouchy

Kiedy pierwszy raz mój kolega z pracy powiedział mi, że cardo to bardzo smaczne zimowe warzywo, nie miałam pojęcia o czym mowa. Po pobieżnych poszukiwaniach w internecie okazało się, że chodzi o…. oset. Tak naprawdę cardo trochę różni się od polnego ostu, który można spotkać w Polsce na łące, i jeśli mówimy o cardo jadalnym raczej należałoby powiedzieć, że chodzi o kard, ale pozwolę sobie w poniższym przepisie używać słowa oset.

Przepis na to fantastyczne risotto znalazłam w miesięczniku ‚La Cucina Italiana’

Risotto z ostem i kiełbaską

Porcja dla 4 osób

Składniki

320g ryżu Carnaroli
450g łodyg ostu jadalnego (cardo)
200g surowej wieprzowej kiełbaski (salsiccia)
(na temat tego, co rozumiem pod pojęciem salsiccia pisałam we wstępie do przepisu na obiad z perliczką)
50g tartego parmezanu lub grana padano
75g masła
plasterek cytryny
sól

Przygotowanie

Obetnij liście ostów i ewentualnie suche lub zniszczone części. Odłoż delikatne białe pędy (znajdziesz je w wewnętrznej części warzywa), resztę pokrój na kawałeczki.

Zagotuj wodę z plasterkiem cytryny, wrzuć pokrojony oset, gotuj 40 minut, na koniec posól. Odcedź kawałki ostu, zachowaj wodę od gotowania. Połowę warzywa utrzyj blederem.

Kiełbaskę wyjmij z flaka i rozdrobnij. Podsmaż 4/5 minut na patelni (bez dodatkowego tłuszczu). Odłożone wcześniej pędy ostu pokrój na kawałki i wrzuć do kiełbaski, smaż 5 minut.

W dużym garnku rozpuść 55g masła, wrzuć ugotowane kawałeczki ostu i połowę kiełbaski z pędami, podsmaż 2 minuty. Wrzuć ryż, gotuj 1 minutę, tak żeby się lekko zeszklił. Podlej wodą z gotowania ostu, tyle żeby zakryć ryż. Gotuj, aż ryż wchłonie płyn, od czasu do czasu zamieszaj, wlej kolejną porcję wody. Gotuj w ten sposób 18 minut na małym ogniu. Zdejmij z ognia, dodaj pozostałe masło, krem z ostów, parmezan i kiełbaskę z pędami, wymieszaj. Podawaj od razu.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Pierwsze dania i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

4 odpowiedzi na „Danie dla Kłapouchego

  1. asieja pisze:

    oset w daniu.. zadziwiające!:-)

    • cucinissima pisze:

      Witaj Asieja (autorko pięknych zdjęć)! Wiele jest zadziwiających rzeczy w kuchni włoskiej, jeśli tylko wyjdzie się trochę poza kanon: pasta al pomodoro i pizza. Ja zacżęłam coraz więcej ciekawostek odkrywać przyglądajac się kuchni regionalnej i przysmakom sezonowym.

  2. Kamila pisze:

    Niesamowite i takie pouczające🙂

  3. Trafiłam tu poszukując informacji o Cardo, które to danie jest bardzo popularne w Abruzji. Jest nazywane „jedzeniem biednych ludzi”. Oset jest tam zmieszany z ziemniakami i innymi warzywami. Jestem na etapie poszukiwań co w tym było … Kardo przypomina trochę seler naciowy.
    Pozdrawiam,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s