Zimowe caprese – mozzarella z pomarańczą

W zimie, kiedy pomidory nie są tak pomidorowe jak latem, a za to pomarańcze są tak pomarańczowe jak tylko potrafią, zamiast klasycznego caprese z mozzarelli, pomidora i bazylii proponuję mozzarellę z pomarańczą i oliwkami. Mozzarella, jedyna słuszna, to oczywiście ta z mleka bawolego.

Zimowe caprese – mozzarella z pomarańczą

Porcja dla 4 osób

Składniki

2 kule mozzarelli z mleka bawolego, każda o masie około pół kg
4 pomarańcze
kilka zielonych oliwek bez pestek, z zalewy
oliwa z oliwek
słodka papryka w proszku

Przygotowanie

Pomarańcze dokładnie obierz i oczyść z białej skórki. Pokrój mozzarellę, pomarańcze i oliwki w plasterki.Na talerzu układaj na przemian plasterki mozzarelli i pomarańczy, oprósz delikatnie papryką w proszku, ułóż kawałeczki oliwek. Polej oliwą z oliwek. Podawaj z pieczywem.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Antipasti i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Zimowe caprese – mozzarella z pomarańczą

  1. Zia86 pisze:

    Dzisiaj udało mi się zrobić tę wersję caprese na kolacje.🙂 Niestety nie udało mi się ułożyć wszystkiego tak ładnie jak na zdjęciu, za to smakowało super!🙂 Bardzo fajna i oryginalna wersja.
    Myślę, że wiele zależy od dobrych składników, ja akurat dorwałam bardzo smaczne i słodkie pomarańczę i to jeszcze podniosło smak całej przekąski.
    Super przepis i dzięki za inspiracje! Będę go jeszcze na pewno robić.🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s