Tort kasztanowy – wersja po polsku

Dziś obiecana polska wersja opublikowanego kilka dni temu przepisu La torta di castagne.
To przepis, który zgłosiłam do konkursu ogranizowanego przez  La Cucina Italiana i Il Desco. Przepis stworzyłam sama. Nie jest to ciasto łatwe i szybkie w wykonaniu, ale dobre, więc warto poświecić trochę czasu, żeby je zrobić.

.Tort kasztanowy

Składniki

Krążki kruchego ciasta
400g mąki kasztanowej
200g miękkiego masła
100g cukru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem kasztanowy
1kg jadalnych kasztanów
0,5l mleka
120g cukru
1 torebka cukru waniliowego
200ml gęstej śmietany
2 łyżki gorzkiego kakao

Lukier
2 łyżeczki gęstej śmietany
1 łyżka czerwonego syropu owocowego (żeby nadać kolor)
100-150g cukru pudru
1 łyżka miękkiego masła

Kwaśna marmolada lub dżem (np. z czarnych porzeczek, wiśni, owoców leśnych)

Przygotowanie

Krążki kruchego ciasta
Mąkę kasztanową wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj masło pokrojone w kawałeczki, jajka i cukier. Zagnieć szybko i wyrabiaj, aż uzyskasz gładkie ciasto. Podziel ciasto na 8 części (najprościej zrobić 2 kule równej wielkości i każdą z nich podzielić na 4). Włoż ciasto do lodówki przynajmniej na godzinę.
Rozgrzej piekarnik do 150°C.

Po godzinie wyjmij pierwszy kawałek ciasta. Połóż go na papierze do pieczenia i wałkuj, żeby uzyskać okrąg.

Kiedy ciasto zaczyna przyklejać się do wałka, zacznij je formować opuszkami palców.Żeby uformować koło pomóż sobie ramką tortownicy o średnicy 18 cm.

Papier z gotowym krążkiem przełóż na blachę do pieczenia. Piecz 5 minut. W ten sposób przygotuj 8 krażków.

Krem kasztanowy
Ponacinaj nożem kasztany, włoż do garnka z wodą i gotuj 10 minut. Odcedź i obierz ciepłe kasztany. Wlej do garnka mleko, włóż obrane kasztany, cukier i cukier waniliowy. Gotuj 20 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszaj. Ostudź, utrzyj kasztany z mlekiem za pomocą blendera, żeby uzyskać kremową masę. Dodaj śmietanę i kakao, wymieszaj dokładnie mikserem.

Lukier
Do kubka wlej śmietanę, dodaj 50g cukru pudru, wymieszaj dokładnie, dodaj sok, wymieszaj i dodawaj po trochu cukier puder, aż do uzyskania gęstej masy. Dodaj masło, wymieszaj dokładnie.

Przygotowanie tortu
Pierwszy krażek posmaruj dżemem. Przykryj drugim krążkiem, drugi krążek posmaruj cienką wartstwą kremu kasztanowego, przykryj trzecim krążkiem, smaruj kolejne krążki masą, ostatni krążek posmaruj lukrem.

Tort jest gotowy. Należy go przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Wypieki i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

7 odpowiedzi na „Tort kasztanowy – wersja po polsku

  1. smakowite.com pisze:

    Mam takie pytanie. Czy ta masa kasztanowa byłaby dobra do czegoś innego? Np. nalesników? Jeśli chodzi o pieczenie ciast, to jestem noga, natomiast zaintrygowała mnie ta masa. No i jeszcze można dostać w Hiszpanii kasztany, więc kusi mnie, aby spróbować😉

    • cucinissima pisze:

      Przyznam – tej masy jak do tej pory użyłam tylko do tego tortu. Ale jest przepyszna! Ma świetną konsystancję, dobrze się rozsmarowuje. Jeśli będzie za mało kremowa mozesz dodać więcej śmietany. Jest dość słodka. Po prostu ją zrób, spróbuj i zastanów się z czym by Ci smakowała. Myślę, że z naleśnikami bedzie bardzo dobra! Do przekładanych ciastek (typu markizy) też by się nadawała.
      Jak nie chesz piec a chcesz coś zrobić na bazie kasztanów, to jest taki włoski deser, który nazwya się Monte Bianco (myślę, że kiedys uda mi się go zrobić, ale jakby sie nie udało to na wszlelki wypadek instrukcja). Wg przepisu pod tym linkiem http://ricette.giallozafferano.it/Montebianco-Montblanc.html zaczynasz podbnie, ale potem odcedzasz kasztany od mleka (ta masa ma być bardziej sucha), dodajesz cukier waniliowy, kakao i kieliszek rumu. Dokładnie mieszasz i potem wyciskasz przez coś tak jak na na zdjęciu, żeby mieć górkę, pokrywasz bitą śmietaną, i dekorujesz marrone glaces (chyba można sobie darować, bo to starsznie słodkie).

  2. smakowite.com pisze:

    Ok, może na początek wypróbuję ten Twój krem🙂

  3. Maggie Sychta pisze:

    Wyglada przepieknie, faktycznie troche z nim zachodu, ale za to smak pewnie wynagradza wszystko🙂

  4. Zia86 pisze:

    Tort kasztanowy był naszym deserem na wczorajszym obiedzie Andrzejkowym. Deser jest
    dość czasochłonny więc należy zarezerwować sobie na niego większą ilość czasu.
    Natomiast jest pyszny i bardzo ciekawy, na pewno niewiele osób miało okazje spróbować
    kasztanów a zwłaszcza tortu z nich. Goście byli bardzo zaciekawieni smakiem i z niecierpliwością czekali na deser, nie rozczarowali się.
    Kasztany dostałam w Almie w Promenadzie(były już gotowe do spożycia, więc nie
    musiałam ich łuskać i gotować), natomiast mąkę kasztanową kupiłam w Kuchniach Świata
    w Złotych Tarasach. Trochę się musiałam po tej Warszawie najeździć żeby wszystkie
    składniki skompletować ale było warto.
    Ja przekładałam na przemian masę kasztanową i marmoladę(jagodową z Kredensu),
    przez co całość nie była aż tak słodka. Dla nas niestety odrobinę za mało słodka ale my
    słodzimy 6-7 łyżeczek do herbaty.😉 Dla naszych znajomych, którzy mają normalny poziom
    słodkości było idealnie. Ciasto smakuje trochę jak orzechowe, natomiast masa
    kasztanowa jest słodka i dobra, ciężko określić jej smak, smakuje też świetnie z
    naleśnikami.🙂
    Więc jak najbardziej przepis polecam.🙂

    • cucinissima pisze:

      Witaj Zia na moim blogu (widzę, że czujesz się tutaj jak w swojej książce kuchasrkiej). Dobre rozwiązanie ze smarowaniem co drugiej warstwy marmoladą – jagody chyba się lubią z kasztanami.
      O naleśniki ktoś juz tu nawet zapytał, więc mamy odpowiedź – krem się nadaje! Chyba sama będę musiała kiedys tak uzyć mojego kremu.
      I dziękuję za adresy sklepów w Polsce (to czasem jest problem moich przepisów, zamieszczam je, bo dania wyszły dobre, ale nie wiadomo czy polscy czytelicy będą mogli gdzieś znaleźć skadniki).

  5. witaminkaa pisze:

    Zapraszam dzisiaj do mnie. Szczególny wpis pomocny dla dzieci. Liczy się każda złotówka:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s