Liguryjskie pierwsze danie – część pierwsza: jak zrobić trofie

To pierwsza część bardziej złożonego przepisu na danie z Ligurii – makaron (trofie) z pesto i z…. (o tym będzie w części trzeciej). Danie samo w sobie nie jest skomplikowane, ale jeśli chce się wykonać i makaron i pesto samemu, trzeba wiedzieć jak. Dziś o makaronie.

Trofie to typowy makaron z Ligurii. Szukając przepisów na niego i wypytując znajomych znalazłam bardzo wiele wersji. Od takich z dodatkiem mąki kasztanowej, poprzez mieszankę semoli z grano duro (semoli z pszenicy durum) z farina di grano tenero (zwykła maka pszenna), a na takich z jednego rodzaju mąki (zwykła mąka lub semolina) skończywszy. Eksperymenty ze zwykłą mąka pszenną zakończyły się niepowodzeniem, makaron z niej ciężko jest uformować. Po próbach i konsultacjach z włoskimi znajomymi, zrobiłam trofie jak w przepisie poniżej.

Trofie

Porcja dla 4 osób

Składniki

300g semola rimacinata di grano duro (semola z pszenicy durum przemielona ponownie)
150ml letniej wody
łyżeczka soli

Przygotowanie

Najpierw należy zagnieść ciasto. Można zrobić to na dwa sposoby.

Ręcznie
Rozpuść sól w letniej wodzie. Na stolnicy uformuj kopczyk z mąki. Spłaszcz go od góry. Palcami zrób szeroki dołek w kopczyku. Wlej do powstałego zagłębienia odrobinę wody z solą i palcami szybko rozmieszaj z mąką. Wlej znowu wodę, rozmieszaj. I postępuj tak, aż zużyjesz całą wodę. Zagnieć ciasto z całej mąki (również tej, która pozostała na stolnicy). Wyrabiaj energicznie aż do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodaj odrobinę mąki, a jeśli zbyt suche – wody.

Maszynowo
czyli z pomocą robota kuchennego z hakiem do ciasta, lub z pomocą maszyny do chleba.
Rozpuść sól w letniej wodzie. Wsyp mąkę do miski, w której będzie mieszana, wlej wodę, wymieszaj ręką lub łyżką mąkę z wodą. Dalej pozwól wykazać się mikserowi/maszynie.
Jeśli zauważysz, że ciasto jest zbyt lepkie (nie odrywa się od dna miski) dodaj mąki, jeśli zbyt suche (w misce pozostaje dużo luźnej mąki) dodaj wody. Ciasto jest gotowe, gdy jest elastyczne i pozostaje w jednym lub dwóch, trzech dużych kawałkach.

W wielu przepisach na makaron jest informacja, żeby ciasto odstawić na pół godziny, aby stało się bardziej elastyczne. Ważne jest to w przypadku ciasta, które będzie się wałkować lub w inny sposób uzyskiwać z niego cieniutką warstwę (np. maccheroni robi się lepiej po jakimś czasie od zagniecenia ciasta), trofie można formować od razu.

Ciasto połóż pod miską, żeby nie wysychało. Odrywaj po kawałku wielkości śliwki, ten kawałek trzymaj w jednej ręce…

….i z niego urywaj małe kawałeczki ciasta mieszczące się między palcami (w ten sposób będzie szybciej niż wyciągać ciasto spod miski przed uformowaniem każdej jednej trofi).

.

.

Jak ktoś ma wprawę, to trofie wykona dwoma ruchami ręki.

Ruch pierwszy – od siebie
Przejedź dłonią po cieście żeby uformować wałeczek o długości około 4cm. To było proste. Trudności zaczną się teraz.

.

.

Ruch drugi – do siebie

Ułóż dłoń prostopadle do wałeczka, i delikatnie naciskając palcem wskazujacym na wałeczek, wykonaj ruch będący złożeniem dwóch ruchów:
tocz ciasto do siebie, przesuwając jednocześnie dłoń wzdłuż wałeczka.
Po lewej  stronie (jeśli robisz to prawą ręką) będzie wysuwała się skręcona trofia.

Gotowe trofie układaj na stolnicy lub na talerzu. Możesz gotować je od razu – wrzuć do wrzącej osolonej wody i gotuj 5 minut.
Możesz je najpierw wysuszyć – posyp je semolą i susz dobę w temperaturze pokojowej. Wysuszone zamknij szczelnie, należy je spożyć w ciągu 2 dni. Wysuszone gotują się 7-10 minut.
A o sposobach podania w kolejnych wpisach.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Pierwsze dania, Przepisy podstawowe i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Liguryjskie pierwsze danie – część pierwsza: jak zrobić trofie

  1. Pingback: Liguryjskie pierwsze danie – część trzecia: i co zrobić teraz z pesto i trofiami | Cucinissima

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s