Lody czekoladowe z orzechami laskowymi

Nazbieraliśmy w lesie orzechów laskowych. Przez 2 dni w mieszkaniu słychać było stuk młotka rozbijającego małe orzeszki jeden za drugim…. (dziadka do orzechów chwilowo brak). Udało się skończyć łupanie, więc nadszedł czas, żeby wykorzystać w kuchni to, co zebrane w lesie. Na początek lody.

Przepis jest mojego autorstwa. Czekoladę można użyć mleczną lub deserowa, zależy od upodobań. Ja, ponieważ wolę lody mniej słodkie, używam przeważnie czekolady gorzkiej, lub gorzkiej 70% kakao, ale zdarzyło mi się zrobić lody wg tego samego przepisu z czekolady mlecznej, również są pyszne.

Lody czekoladowe z orzechami laskowymi

4 porcje (8 kulek)

Składniki:

200ml śmietany do ubijania
50g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie)
1 jajko
100g czekolady (mlecznej lub deserowej lub gorzkiej 70% kakao)
50g orzechów laskowych (już obłupanych ze skorupek i obranych z brązowych skórek)

Przygotowanie:

Jeśli orzechy są przyniesione prosto z lasu obłup je, wysyp na blaszkę, nagrzej piekarnik do 160°C, piecz orzechy około 10 minut, aż się zarumienią (uważaj, żeby ich nie przypalić). Wyjmij orzechy z piekarnika, ostudź, pocierając usuń skórki (można robić to rękami, można papierowym ręcznikiem, można kuchenną ściereczką).

Obrane orzechy posiekaj na kawałeczki – jeśli nie są duże to wystarczy na ćwiartki.
Czekoladę połam na kawałeczki, dodaj 2 łyżki śmietany, rozpuść w kąpieli wodnej.
Jajko utrzyj mikserem z połową cukru. Ubij śmietanę dodając do niej pozostały cukier i cukier waniliowy. Dodaj do ubitej śmietany jajko utarte z cukrem i rozpuszczoną czekoladę. Wymieszaj.

Wlej krem do maszyny do lodów, włącz maszynę i pozwól jej pracować, aż lody osiągną gęstą konsystencję.

Moja maszyna do lodów ma miskę o pojemności 1 l. Przy ilości podanej powyżej lody są dobrze zmrożone (przy większych ilościach domrażałam lody). Lody zwykle mają tendencję do osadzania się na dnie i na ściankach, w przypadku tego przepisu osadzają się na ściankach dużo mniej (są ‚zdrapywane’ przez orzechy). Na dnie osadzają się trochę, szczególnie zaraz po wlaniu do maszyny,  ja zatrzymuję maszynę chwilę po tym jak wleję cały krem i mieszam  plastikową łopatką.

Lody są najlepsze zaraz po przyrządzeniu.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Desery i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

5 odpowiedzi na „Lody czekoladowe z orzechami laskowymi

  1. smakowite.com pisze:

    Mmm, wyglądają smakowicie, przydałaby się maszynka do lodów!

  2. cucinissima pisze:

    Moja pochodzi…. z naszej listy prezentów ślubnych😉 Pozdrawiam Ilonkę przy okazji!

    Jeśli chodzi o maszynkę to jest to dośc miły gadżet. Zanim kupisz, pamietaj o tym, ze misa do zamrażania musi być 24 godziny w zamrażalniku, nim zrobisz lody….. a troche miejsca zajmuje. Ja po prostu przeznaczyłam połowę jednej szuflady na misę i trzymam ją tam na stałe, w razie gdyby przyszła nagła ochota na lody.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s