Wiem, wiem, sezon truskawkowy już w Polsce się skończył. We Włoszech byłam mocno rozczarowana truskawkami…. zarówno w supermarkecie jak i na targu królowały hiszpańskie truskawki. Duże, czerwone w połowie i bez smaku….
Odkryłam ostatnio, że można kupić włoskie truskawki, pochodzące z Trentino: są malutkie, czerwone i słodkie!!!!! Sezon na nie jeszcze się nie skończył.
A lody, …. myślę, że można zrobić z mrożonych truskawek, ewentualnie z innych owoców wg tego przepisu. Przepis jest najprostszy z możliwych. Mascarpone świetnie spisuje się w roli bazy dla owoców.
Lody truskawkowe z mascarpone
4 porcje (8 kulek)
Składniki
125 g serka mascarpone
250g truskawek
25g cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego (opcjonalnie)
Przygotowanie
Truskawki obierz, umyj, pozostaw, żeby odciekły. Rozdrobnij owoce blenderem. Dodaj mascarpone, cukier i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
Wlej krem do maszyny do lodów, włącz maszynę i pozwól jej pracować, aż lody osiągna gęstą konsystencję.
Moja maszyna do lodów ma miskę o pojemności 1 l. Przy ilości podanej powyżej lody są dobrze zmrożone (przy większych ilościach domrażałam lody). Ponieważ lody mają tendencję do osadzania się na dnie i na ściankach, ja zatrzymuję maszynę 2-3 razy i mieszam lody plastikową łopatką.
Lody są najlepsze zaraz po przyrządzeniu.
mmm 🙂
Pychotka!!!
miaaammm:) pysznie truskawkowe:)
Z malinkami też pyszne ..mniam ,mniam.