Pizza – odcinek 3: Moja ulubiona pizza.

Zgodnie z obietnicą dziś moja ulubiona pizza.

Jak wspominałam, bazą do pizzy z większą ilością dodatków jest pizza margherita.
Jeśli chcesz położyć na pizzy delikatne dodatki, to lepiej wyjąć pizzę 5 minut przed końcem pieczenia, położyć składniki i włożyć ponownie do pieca.

Pizza z kaparami, anchois i cebulą

Porcja dla 2 osób

Składniki

ciasto na pizzę (przepis można znaleźć tutaj)
około 350 ml passaty pomidorowej
około 150g mozzarelli na pizzę
2 łyżki kaparów z soli lub z zalewy
1 cebula (cebula, którą widać na zdjęciu, to szalotka)
10 filetów z sardeli europejskiej (anchois) z soli lub z zalewy

Przygotowanie

Z przygotowanego wcześniej ciasta uformuj spód na pizzę (patrz przepis) i odstaw na 15 minut.

Następnie wylej passatę i rozprowadź równomiernie łyżką. Mozzarellę utrzyj na tarce o grubych oczkach. Posyp pizzę.
.
.
.
.
.
.

Cebulę pokrój w plasterki. Jeśli kapary i anchois są z soli, opłucz je pod bieżącą wodą. Jeśli są z zalewy nie należy ich płukać. Filety z anchois możesz podzielić na połówki.
Połóż na pizzę pokrojoną cebulę, anchois i kapary.
.
.
.
.

Piecz w piekarniku maksymalnie nagrzanym (warto rozgrzać go wcześniej, żeby był naprawdę gorący). Czas pieczenia to około 10 minut. Łatwo zobaczysz, kiedy pizza jest gotowa – ser się rozpłynie i zacznie się rumienić.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Pizza i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s