Pizza – odcinek 2: Pizza margherita

Pizza margherita, czyli najprostsza pizza, jaka może być. Oczywiście we Włoszech znajdziecie kilka jej wariantów, każdy jest jedyny słuszny rzecz jasna.

Pizza, jaką tutaj prezentuję, dla mnie jest przeważnie bazą, i kładę na nią inne dodatki.
Najczęściej używam passaty pomidorowej z butelki, ale można przygotować passatę samemu – obrać pomidory ze skórki, pokroić, rozdrobnić blederem i przetrzeć na sicie (żeby pozbyć się pestek).

Uwaga: mozzarella na pizzę to inna mozarella, niż taka w kulkach, sprzedawana w woreczkach lub w innych pojemnikach z płynem.

Pizza margherita

Porcja dla 2 osób

Składniki

ciasto na pizzę (przepis można znaleźć tutaj)
około 350 ml passaty pomidorowej
około 150g mozzarelli na pizzę

Przygotowanie

Z przygotowanego wcześniej ciasta przygotuj spód na pizzę (patrz przepis) i odstaw na 15 minut. Następnie wylej passatę i rozprowadź równomiernie łyżką. Mozzarellę utrzyj na tarce o grubych oczkach. Posyp pizzę.

Piecz w piekarniku maksymalnie nagrzanym (warto rozgrzać go wcześniej, żeby był naprawdę gorący). Czas pieczenia to około 10 minut. Łatwo zobaczysz, kiedy pizza jest gotowa – ser się rozpłynie i zacznie się rumienić.

Przy pierwszym podejściu do pizzy warto przetestować swój piekarnik, robiąc właśnie taką najprostszą pizzę, żeby sprawdzić jak długo się piecze. Ponieważ jeśli chcesz położyć na pizzę delikatne dodatki np. listki bazyli, nie kładź ich od razu, tylko wyjmij pizzę około 5 minut przed końcem pieczenia, połóż dodatki i włóż z powrotem do piekarnika.

Zapraszam na kolejny wpis dotyczący pizzy. Pochwalę się, jaką pizzę jem najczęściej.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Pizza i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

6 odpowiedzi na „Pizza – odcinek 2: Pizza margherita

  1. Pingback: Pizza – odcinek 1: Jak zrobić ciasto na pizzę? | Cucinissima

  2. smakowite.com pisze:

    Mmm, mam coraz większą ochotę na taką pizzę🙂 Jestem ciekawa jaka jest Twoja ulubiona🙂

    • cucinissima pisze:

      O mojej ulubionej pizzy napisze pojutrze, bo prawdopodobnie jutro nie dam rady nic opublikować.
      Jako, że Ty mnie zmotywowałaś do pisania po długiej przerwie ja będę Cię motywować do robienia pizzy!

  3. Pingback: Pizza – odcinek 3: Moja ulubiona pizza. | Cucinissima

  4. Livvy pisze:

    Jakich drożdży używasz, suchych czy świeżych?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s