Wiosenne risotto

Wiosna za oknem i wiosna na talerzu – risotto a w nim cukinia w towarzystwie groszku!

Jak łatwo zauważyć (po ilości wpisów dotyczących makaronu), makaron jest moją mocną stroną. Ryż już mniej, a przecież risotto to równie we Włoszech popularne pierwsze danie. Fakt, bardziej pracochłonne.
Kupiłam numer specjalny ‚La Cucina Italiana’ poświęcony daniom z ryżu, poniższy przepis pochodzi właśnie z tej gazety.

Risotto wiosenne

Porcja dla 4 osób

Składniki

240g ryżu arborio
150g zielonego groszku
2 marchewki
2 małe cukinie
1 cebula
kieliszek białego wina
około 1 litr bulionu warzywnego
tarty parmezan
łyżka masła
oliwa z oliwek
sól
pieprz

Przygotowanie

Cebulę posiekaj, marchewkę i cukinię pokrój w drobną kosteczkę (cukini nie obieraj).  Zeszklij cebulę na oliwie z oliwek. Wrzuć ryż, gotuj na średnim ogniu przez 2 minuty, tak żeby się zeszklił. Wlej wino, odparuj, wlej gorący bulion, tyle żeby przykryć ryż. Dodaj marchewkę i groszek, gotuj na małym ogniu, stopniowo dolewając bulion. Po 10 minutach dodaj cukinię, przypraw solą i pieprzem (opcjonalnie). Gotuj kolejne 10 minut dolewając nadal bulion. Zdejmij z ognia i odstaw na 2 minuty, dodaj masło i parmezan.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Pierwsze dania i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Wiosenne risotto

  1. witaminkaa pisze:

    Risotto jest zawsze w porę:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s