Faraon i ananas

Tak naprawdę chodzi o perliczkę, która po włosku nazywa się ‚faraona’. Odkąd już wiem, że perliczka to perliczka (a miałam pewne wątpliwości, o których można przeczytać w tym wpisie) i że ma bardzo dobre mięso, wypróbowuję nowe przepisy. Tym razem również wersja odrobinę słodko – owocowa. Inspirowałam się przepisem ze  strony ‚Il cucchiaio d’argento’

Perliczka z ananasem

porcja dla 4 osób

Składniki

500-600g dowolnych kawałków perliczki
1 marchewka
1/2 cebuli
1 łodyga selera naciowego
4 plastry ananasa
ząbek czosnku
………………………………….100ml bulionu (ewentualnie wody)
………………………………….kilka łyżeczek śmietany
………………………………….oliwa z oliwek
………………………………….sól
………………………………….pieprz

Przygotowanie

Cebulę, łodygę selera i marchewkę drobno posiekaj (marchewkę możesz utrzeć).  2 plastry ananasa pokrój na kawałeczki (2 pozostałe przekrój na pół i zachowaj do dekoracji).
Kawałki perliczki wrzuć na rozgrzaną oliwę i podsmaż krótko z obu stron (tyle, żeby mięso nie wyglądało na surowe).

Zdejmij perliczkę z patelni, wrzuć pokrojoną marchewkę, cebulę, seler i przekrojony ząbek czosnku. Zeszklij warzywa.
.
.
.

Dorzuć kawałeczki ananasa, podsmaż przez chwilę.
.
.
.
.

Kawałki perliczki posyp solą i pieprzem, włóż na patelnię z warzywami, podlej połową bulionu (lub wody), przykryj.
Gotuj na malutkim ogniu przez  godzinę, w połowie gotowania odwróć mięso na drugą stronę. I podlej pozostałym bulionem.
.
.
Wyłącz ogień pod patelnią. Zdejmij z niej perliczkę, przełóż na talerz i przykryj miską lub drugim talerzem (żeby nie wystygła). Wymieszaj wszystko, co jest na patelni i przetrzyj przez sitko (najlepiej od razu do niedużego rondelka). Dodaj kilka łyżeczek śmietany, wymieszaj, zagotuj, gotuj kilka minut żeby sos zgęstniał.

Jako włoskie drugie danie: podawaj perliczkę z kawałkiem ananasa, mięso polej sosem.

Jako polskie drugie danie: podaj perliczkę z gotowanymi ziemniakami i wybranym dodatkiem warzywnym.  Ziemniaki polej sosem.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Drugie dania i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Faraon i ananas

  1. lashqueen pisze:

    Mnie smakowała z ananasem. A ja chyba powtórzę wkrótce rosół. Zanim jeszcze nadejdą upały. Zbyt pyszny jest.

  2. cucinissima pisze:

    Ja w ogóle nie lubię rosołu…. ale domyślam się, że jak ktoś lubi, to taki z perliczki jest pyszny. Z ananasem jest dobra, ale nie wiem, czy z gruszką i pomarańczami nie jest jeszcze lepsza.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s