Tagliatelle ze szparagami i krewetkami

Jesteśmy we Włoszech, sezon szparagowy
w pełni, bez makaronu ze szparagami obejść się nie można.

Inspirowałam się przepisem znalezionym na stronie Giallo zafferano.

Użyłam krewetek już obranych i wstępnie ugotowanych.

.

Porcja dla 2 osób

Składniki

150-200g świeżych tagliatelli najlepiej własnej roboty (polecam przepis na tagliatelle z semola di grano duro)
250g szparagów
125g krewetek
1/2 cebuli
100ml śmietany
1/2 kieliszka białego wina
oliwa z oliwek

Przygotowanie

Szparagi ugotuj, tak jak robisz to zwykle, lub wg mojej instrukcji. Do tego przepisu lepiej obrać szparagi. Wstaw wodę na makaron.

Cebulę drobno pokrój, zeszklij na oliwie. Wrzuć krewetki, podsmaż minutę, polej białym winem, smaż 2 minuty. Szparagi pokrój na kawałeczki, główki odłóż, kawałeczki nóżek wrzuć na patelnię, smaż minutę. Wlej na patelnię śmietanę. Jeśli używasz świeżego makaronu teraz wrzuć go do wrzącej wody. Makaron gotuj około 1 minuty (lub tyle, ile podano na opakowaniu). Wrzuć na patelnię ze szparagami, krewetkami i śmietaną, wymieszaj, dodaj główki szparagów, wyłącz ogień pod patelnią. Podawaj.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Pierwsze dania i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Tagliatelle ze szparagami i krewetkami

  1. Zuzia pisze:

    Świetne danie, już ze trzy razy robiłam. Dzisiaj pierwszy raz dodałam jeszcze 2 łyżki kaparów – też fajne🙂 Dzięki za przepis

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s