Domowe tagliatelle z semoli z pszenicy durum

.
Pierwszy przepis, jaki zamieściłam na blogu, dotyczył ciasta makaronowego. Jest to podstawowy przepis na makaron.

Ostatnio zgłębiłam bardziej temat wyrobu makaronu i do domowego makaronu jajecznego najlepiej użyć semola di grano duro (semolina z pszenicy durum).

Zwykle we wszytkich przepisach podaję proporcje 100g makaronu na osobę. W przypadku makaronu jajecznego można najeść się już mniejszą ilością. Jeśli po makaronie przewidujecie drugie danie, to z makaronem przesadzać nie należy. Po kilku próbach, okazało się, że w przypadku dwudaniowego obiadu optymalne są poniższe ilości.

Tagliatelle z semola di grano duro (semola z pszenicy durum)

Porcja dla 2 osób, które będą jadły jeszcze drugie danie

Składniki

100g semola di grano duro (semola z pszenicy durum)
1 jajko
szczypta soli

Przygotowanie

Wymieszaj składniki, zagnieć ciasto i wyrabiaj, aż będzie elastyczne i błyszczące.
Rozwałkuj ciasto na blacie posypanym mąką.
Wbrew pozorom, z tej ilości składników uzyskujemy spory placek, najlepiej jest rozwałkować najpierw całość, a kiedy zaczyna zajmować zbyt dużo miejsca przedzielić na pół i wałkować najpierw jeden, potem drugi kawałek.
Ciasto powinno być naprawdę bardzo cieniutkie, około pół milimetra.
Ciasto pokrój na paski szerokośći 1cm.
Gotowy makaron wrzuć do wrzącej osolonej wody, gotuj około minutę.
Podawaj z wybranym sosem.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy podstawowe i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

5 odpowiedzi na „Domowe tagliatelle z semoli z pszenicy durum

  1. smakowite.com pisze:

    Fajnie brzmi🙂 W życiu nie robiłam makaronu, ale może się skuszę🙂

  2. cucinissima pisze:

    Naprawdę warto, bo różnicę czuć!
    Wbrew pozorom, nie jest to aż takie trudne i czasochłonne. Szczególnie jeśli nie zamierzasz zrobić go dla 20 osób, tylko dla 2-4.
    Najtrudniejszą częścią jest wałkowanie – trzeba włożyć w to troszkę siły.
    Najprzyjemniejszą częścią całego procesu jest rzecz jasna jedzenie!

  3. Pingback: Tagliatelle ze szparagami i krewetkami | Cucinissima

  4. AIR pisze:

    no… fajne, ale skąd w Polsce znaleźć „semola di grano duro”? Może autor/ka pokusi sie o pełną informację, tzn. przetłumaczyć na pl nazwę składnika? Ja jak na razie nigdzie jej nie widziałam, bo w pl panuje „grano tenero” :(((

  5. cucinissima pisze:

    Masz rację, powinnam podawać nazwy składników również po Polsku. Tylko w tytule było, że chodzi o pszenicę durum. Poprawiłam.
    Pozostanę przy podawaniu również włoskiej nazwy, bo być może ktoś na półce w sklepie zobaczy włoską semolę.
    Przyznam, że w Polsce nigdy tej mąki nie kupowałam (mieszkam we Włoszech), ale na szybko poszukłam w interenecie i jakieś sklepy interentowe ją oferują.
    Jak będę w Polsce rzucę okiem na półki z mąką w sklepach i sprawdzę czy jest dostępna.
    Myślę, że możesz spróbować zrobić makaron wg tego przepisu https://cucinissima.wordpress.com/2010/08/12/na-poczatku-byl-makaron/ ze zwykłej mąki, też jest pyszny.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s