Smakowite szparagi z piekarnika

Do przygotowania szparagów w ten sposób natchnął mnie wpis na blogu smakowite.com.

Zrobiłam częściowo po swojemu. Jeśli dla kogoś nieobrane szparagi są zbyt łykowate (nawet jeśli są idealne, świeże, młode itp.), to tym razem może sobie zaoszczędzić obierania. Szparagi z piekarnika są doskonale kruche!

Szparagi pieczone w piekarniku

Porcja dla 2 osób

Składniki
500g szparagów
oliwa z oliwek
4 łyżki utartego parmezanu
sól morska (może być zwykła, jeśli nie masz grubej soli pod ręką)

Przygotowanie

Piekarnik nagrzej do 150°C. Odetnij zdrewniałe końcówki szparagów. Umyj szparagi i delikatnie osusz. Na płaski talerz nalej oliwę z oliwek i zamocz w niej każdego szparaga.
Ułóż szparagi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp solą. Piecz szparagi około 20 minut, po tym czasie wyjmij blachę z piekarnika, posyp szparagi parmezanem i wstaw na 3-5 minut (ser powinien się rozpuścić).

Podawaj jako dodatek do mięsa lub samodzielne danie.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Dodatki do dań, Drugie dania i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

3 odpowiedzi na „Smakowite szparagi z piekarnika

  1. witaminkaa pisze:

    Mogę się tylko oblizać:)
    Ja dzisiaj zaglądne do książki i jakąś brioszkę upiekę w nocy (ciocia jaja ze wsi przywiozła).
    Pozdrawiam!

  2. cucinissima pisze:

    Ech, porzadne, prawdziwe wiejskie jajka bez pieczatek.

  3. smakowite.com pisze:

    Cieszę się, że szparagi z piekarnika wyszły takie dobre🙂 Ja wolę piec w piekarniku niż gotować – można się w tym czasie zająć czymś innym, a pyszny obiad robi się sam!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s