Szparagi po mediolańsku

.
Ponieważ mieszkam w okolicach Mediolanu, to przyzwoitość nakazuje zacząć sezon szparagowy od przepisu z tego regionu. Potrawa bardzo prosta. Połączenie szparagów i jajka sadzonego mnie przypadło do gustu.
.
.
.

Szparagi po mediolańsku

Porcja dla 2 osób

Składniki
300-400g szparagów
2 jajka
masło
2 łyżki utartego parmezanu
sól
pieprz

Przygotowanie

Ugotuj szparagi – w tym wpisie przeczytasz, jak to zrobić; możesz też zrobić to w sposób, który uważasz za słuszny. Do tej potrawy można nie obrać szparagów, jeśli mają delikatną skórkę (ja tym razem obrałam).

Kiedy szparagi będą już prawie ugotowane, rozpuść na patelni masło i usmaż jajka sadzone, jajka przypraw sola i pieprzem.

Ułóż na talerzu szparagi, połóż na nich jajko sadzone. Posyp szparagi tartym parmezanem, polej pozostałym na patelni masłem, jeśli masła zostało bardzo mało rozpuść go jeszcze trochę i polej szparagi.

Podawaj.


Ten wpis został opublikowany w kategorii Drugie dania i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Szparagi po mediolańsku

  1. witaminkaa pisze:

    Ze szparagami mialam przykre doswiadczenie, bo nie wiedzialam jakie kupowac? Kupilam lykowate i się sparzylam. Na co zwracac uwagę przy kupnie? Bede wdzieczna za radę:) Pozdrawiam!

  2. cucinissima pisze:

    Witaminko,
    jak chcesz się uważnie przyjrzeć szparagom to poiwnny być
    -proste
    -twarde ale kruche (jak je bedziesz próbowała złamać to się złamią a nie wygną)
    -kolor jasny
    -bez wgnieceń i nie zniszczone
    -nie zbyt zdrewaniałe – zdrewniałe są zbyt stare w sensie zbyt dojrzałe, zdrewnienia sa białe i lekko fioletowawe
    -końcówka powinna byc zwarta – otwarata onacza, że są stare
    -szparagi w pęczku powinny być równej długości, najlepiej żeby były też równej grubośći, co ułatwia gotowanie

    Spotkałam się ze stwierdzeniem, że zielonych szparagów się nie obiera, ja mam jednak inne zdanie. Nawet jeśli kupisz szparagi świeże idealne i piękne może się okazać, że przeszkadz Ci ich łykowatość. Więc najbezpieczniej będzie je obrać, jest to zajęcie dla cierpliwych, ale może warto.
    Zamieszcze w tym tygdniu jeszcze przepis na szparagi z piekarnika, inspirację, żeby tak je przygotować znalazłam na blogu smakowite. com
    http://smakowite.com/2011/04/03/zielone-szparagi-z-piekarnika/
    Wtedy nawet bez obierania doskonale się je je, nawet jeśli są lekko łykowate. Tylko pamiętam, że nie masz piekarnika…..😦

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s