Ciasto na zimno z galaretką

Przepis z zeszytu mojej babci. To moje ulubione letnie ciasto. Jak tylko pojawiły się truskawki (tak, w słonecznej Italii mamy już truskawki) to zamarzyłam, żeby je zrobić.
We Włoszech  śmietana jest inna, więc miałam watpliwości, jak wyjdzie…. ale miałam okazję przywieźć śmietanę z Polski.
Ciasto jest pyszne również z malinami, jagodami, jeżynami.

Ciasto na zimno z galaretką

Porcja na okrągłą foremkę o średnicy 21-24 cm

Składniki
1 litr śmietany 18%
1 szklanka cukru
cukier waniliowy (jedna malutka torebeczka)
8-9 łyżeczek żelatyny
szklanka ciepłej przegotowanej wody
około 1/2 kg owoców (truskawki, maliny, jagody…. )
opakowanie galaretki owocowej najlepiej o smaku użytych owoców (można użyć 2 opakowania, wtedy warstwa galaretki jest wyższa)

Przygotowanie

Śmietanę wymieszaj w garnku z cukrem i cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuść w wodzie. Garnek postaw na palniku, wlej żelatynę, i mieszając dokładnie połącz obie ciecze (nie zagotowuj). Wlej śmietanę do okrągłej formy (nie potrzeba jej niczym wykładać) i wstaw do lodówki. Jak stwardnieje, połóż na wierzchu pokrojone owoce. Przygotuj galaretkę, ostudź około szklankę galaretki. Zalej owoce, wstaw do lodówki. Pozostałej galaretki nie trzymaj w lodówce i zalej nią ciasto jak już pierwsza wartswa galaretki stwardnieje – dzięki temu owoce nie podpłyną do góry i będę całe przykryte galaretką, jeśli nie będą przykryte całkowicie należy użyć druga galaretkę. Niestety, szczególnie maliny, jeśli nie są całkowicie zalane galaretką mogą spleśnieć.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Desery i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

3 odpowiedzi na „Ciasto na zimno z galaretką

  1. g pisze:

    mniam pyszne te ciasto🙂

    polecam .

  2. marzena805 pisze:

    jak długo twarnieje ta śmietana?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s