Chleb z orzechami i migdałami

‚Pan e nus, mangià de spus’ – chleb i orzechy, potrawa weselna.
To antyczne przysłowie, znane we wszystkich dialektach włoskich, odnosi się do czasów starożytnego Rzymu. Na stołach weselnych, starożytni Rzymianie kładli orzechy, które miały przynosić szczęście. Uznaje się, że ten zwyczaj zapoczątkował tradycję obdarowywania gości weselnych tzw. confetti – migdałami w cukrze.
(Na podstawie książki ‚Questo l’ho fatto io, preparare in casa pane, conserve, liquori e torte creative’, z której również pochodzi poniższy przepis.)

Na początku marca wyszłam za mąż (stąd moja nieobecność na blogu), orzechów przynoszących szczęście na stole nie było, ale mam nadzieję, że szczęścia mimo tego nie zabraknie. Natomiast goście na ślubie we Włoszech nie dostali confetti, tylko… polskie pierniczki (przepis wkrótce).

Chleb z orzechami i migdałami

Składniki

1/2kg mąki pszennej 00
125g orzechów włoskich
25g migdałów
250ml wody
12,5g drożdży
3 łyżki oliwy z oliwek
łyżka miodu
2 łyżeczki soli

Przygotowanie

Drożdże rozpuść w 100ml wody, nasyp połowę mąki do miski lub na stolnicę, zalej wodą z drożdżami, wymieszaj, następnie dodaj oliwę, sól, orzechy, migdały i lekko podgrzany miód (żeby stał się bardziej płynny).  Potem dodawaj na przemian po trochę wody i mąki, tak aby uzyskać sprężyste, lekko lepiące się ciasto; może się okazać, że nie zużyjesz całej mąki, a być może będzie trzeba dodać jej troszkę więcej. Wyrabiaj ciasto około 20 minut, aż stanie się gładkie i jednorodne. Uformuj kulę, przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na około godzinę (ciasto powinno mniej więcej podwoić swoją objętość).

Uformuj podłużny bochenek chleba, przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

Czas pieczenia to około 30 minut w temperaturze 190°C.

Chleb ułóż na środku piekarnika. Na górną półkę wstaw naczynie żaroodporne napełnione wodą (dzięki temu pieczywo nie wysycha podczas pieczenia). Przez pierwsze 15 minut piecz używając opcji pieczenie od dołu z termoobiegiem. Po 15 minutach, naczynie z wodą przestaw na sam dół, i zmień opcję na pieczenie i z góry i z dołu w termoobiegu. Piecz tak jeszcze 15 minut, żeby chleb się przyrumienił.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Pieczywo i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

5 odpowiedzi na „Chleb z orzechami i migdałami

  1. Alf19 pisze:

    Gratulacje z okazji slubu!!! A chlebek wyglada smakowicie; )

  2. witaminkaa pisze:

    Gratuluje!
    A teraz już wiem po co tesciowa nam te migdały szykowała przed weselem:)

  3. czarnatrufla pisze:

    Cucinissimo, gratulacje! Apetycznego życia we dwoje🙂

  4. Kamila pisze:

    Gratulacje! Duzo szczescia zycze! Radosnego i smacznego zycia😉

  5. Pingback: Pierniczki ślubne | Cucinissima

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s