Cannelloni ze szpinakiem

.
Jeśli ktoś jest fanem napełniania farszem suchych rurek cannelloni, to oczywiście może to zrobić. Dużo prościej (i w końcowym efekcie smaczniej) będzie, jeśli użyje się świeżych płatków lasagne – ja kupuję gotowe, ale można zrobić je samemu (to nadal jest duuużo prostsze od napełniania rurek).

Cannelloni ze szpinakiem

Porcja dla 4 osób

Składniki

1/2 kg liści świeżego szpinaku lub około 300g mrożonego
250g ricotty
1 żółtko
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Pieprz
Sól
Tarty parmezan
Składniki potrzebne do przygotowania sosu pomidorowego
Składniki potrzebne do przygotowania sosu beszamelowego
8 płatków świeżych lasagne (można przygotować samemu wg przepisu na ciasto makaronowe, ja najczęściej używam tych już gotowych)

Wykonanie

Przygotuj płatki ciasta makaronowego.
Szpinak ugotuj w osolonej wodzie (od momentu, jak woda się zagotuje, gotuj kilka minut). Odcedź go, ostudź, odciśnij i drobno posiekaj. Wymieszaj szpinak z ricottą, żółtkiem, przypraw gałką muszkatołową, łyżką tartego parmezanu, solą i pieprzem.

Wzdłuż płatka ciasta makaronowego ułóż farsz, zawiń.

.

.

.

.

.

Przygotuj sos beszamelowy.

Dno naczynia żaroodopornego wysmaruj sosem.

.

.

Połóż canelloni.

.

.

Polej sosem beszamelowym. Piecz w temeraturze 150°C około 20-30 minut.
W czasie gdy canelloni się pieką, przygotuj sos pomidorowy.
Podawaj canelloni polane sosem i posypane parmezanem (możesz też zdecydować się na wersję bez sosu).

Ten wpis został opublikowany w kategorii Pierwsze dania i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Cannelloni ze szpinakiem

  1. coollinaria pisze:

    hej, cannelloni ze szpinakiem jest zawsze odlotowe. Probowalas zrobic z trzema sosami, mornay, pisou i pomidorowym? Polecam!

  2. cucinissima pisze:

    …. sosy mornay i pisou muszą być zagraniczne, czyli nie-włoskie, bo o nich nie słyszałam (chociaż pisou…. prawie jak nazwisko sardyńskie brzmi) albo mocno regionalne, a ja jeszcze w specjalnościach regionalnych się rozwijam…. Znajdę przepisy u Ciebie?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s