Zachęcona sukcesem bułek razowych, i pamiętając smak chleba razowego z dodatkiem miodu, postanowiłam zaeksperymentować i dodać do ciasta miód.
Oparłam się na zaprezentowanym wcześniej przepisie, zmniejszając minimalnie ilość wody, i dodając 2 łyżki miodu. Spróbowałam też upiec 3 różne formy pieczywa.
Pieczywo razowe na miodzie
Porcja na 4 około 200 gramowe bułki
………..lub 2 około 400 gramowe bochenki
………..lub 16 małych bułeczek
Składniki
1/2kg mąki razowej
250ml wody
15g drożdży
łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki miodu
łyżeczka soli
Przygotowanie
Drożdże rozpuść w 100ml wody, nasyp połowę mąki do miski lub na stolnicę, zalej wodą z drożdżami, wymieszaj, następnie dodaj oliwę, sól i lekko podgrzany miód (żeby stał się bardziej płynny). Potem dodawaj na przemian po trochę wody i mąki, tak aby uzyskać sprężyste, lekko lepiące się ciasto; może się okazać, że nie zużyjesz całej mąki, a być może będzie trzeba dodać jej troszkę więcej. Wyrabiaj ciasto około 8 minut. Uformuj kulę, przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na około godzinę (ciasto powinno mniej więcej podwoić swoją objętość). W zależności jaką formę chleba chcesz uzyskać możesz wybrać jeden z poniższych sposobów postępowania.
16 malutkich bułeczek
Podziel ciasto na 4 części, a potem każdą z nich na kolejne 4, uformuj kulki, natnij ostrym nożem kreski na bułkach (dzięki temu będą równo rosły i nie popękają według własnego kaprysu).
Przykryj bułki wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę (powinny podwoić swoją objętość).
Czas pieczenia to około 10-12 minut w temeraturze 190°C.
Bułki ułóż na środku piekarnika. Na górną półkę wstaw naczynie żaroodporne napełnione wodą (dzięki temu pieczywo nie wysycha podczas pieczenia). Przez pierwsze 5-7 minut piecz używając opcji pieczenie od dołu z termoobiegiem. Po 5-7 minutach, naczynie z wodą przestaw na sam dół, i zmień opcję na pieczenie i z góry i z dołu w termoobiegu. Piecz tak jeszcze 5 minut, żeby bułki się przyrumieniły, wbij patyczek, jeśli wychodzi suchy bułki są upieczone.
4 bułki jak w przepisie na bułki razowe
Podziel ciasto na 4 części, uformuj kulki, natnij ostrym nożem krzyżyki na bułkach (dzięki temu będą równo rosły i nie popękają według własnego kaprysu).
Przykryj bułki wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę (powinny podwoić swoją objętość).
Czas pieczenia to około 15-17 minut w temeraturze 190°C.
Bułki ułóż na środku piekarnika. Na górną półkę wstaw naczynie żaroodporne napełnione wodą (dzięki temu pieczywo nie wysycha podczas pieczenia). Przez pierwsze 10-12 minut piecz używając opcji pieczenie od dołu z termoobiegiem. Po 10-12 minutach, naczynie z wodą przestaw na sam dół, i zmień opcję na pieczenie i z góry i z dołu w termoobiegu. Piecz tak jeszcze 5 minut, żeby bułki się przyrumieniły, wbij patyczek, jeśli wychodzi suchy bułki są upieczone.
2 bochenki
Podziel ciasto na 2 części, włoż do wyłożonego papierem naczynia żaroodpornego (lub podłóżnej formy na ciasto), ja użyłam naczynia w rozmiarze około 10×22 cm, przykryj wilgotna ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
Czas pieczenia to około 20-25 minut w temeraturze 190°C.
.
Chleb ułóż na środku piekarnika. Na górną półkę wstaw naczynie żaroodporne napełnione wodą (dzięki temu pieczywo nie wysycha podczas pieczenia). Przez pierwsze 15 minut piecz używając opcji pieczenie od dołu z termoobiegiem. Po 15 minutach, naczynie z wodą przestaw na sam dół, i zmień opcję na pieczenie i z góry i z dołu w termoobiegu. Piecz tak jeszcze 5-10 minut, żeby chleb się przyrumienił, wbij patyczek, jeśli wychodzi chleb jest upieczony.
Sliczny chlebek. Ja tez pieke czesto. Musze wyprobowac twoj przepis. Pozdrawiam 😉
Jest też bardzo smaczny i prosty, więc gorąco polecam! Pozdrawiam również.
ps. Twoje pojawienie się u mnie spowodowało, że szybciutko zerknęłam co u Ciebie. A tu dwa ciekawe wpisy!