Gorgonzola i orzechy

Jeśli polubiliście makaron ze speckiem i gorgonzolą, to ten przepis jest dla Was.
Ale przepis jest też dla tych, którzy na widok przepisu pasta speck&gorgonzola westchnęli smutno ‚no, fajny taki makaron z rozpuszczonym serem, tylko że przydałoby się coś dla wegetarian’.

Makaron z  gorgonzolą i orzechami

Porcja dla 4 osób

Składniki

400g makaronu krótkiego (penne, rigatoni)
400g gorgonzoli dolce (100g na osobę)
12 sztuk orzechów włoskich

Przygotowanie

Gorgonzolę rozdrobnij, połóż na rozgrzanej patelni i za pomocą widelca rozgniataj, aż się roztopi i powstanie krem .
Obłupane orzechy podziel na ósemki.
Gdy gorgonzola będzie już rozpuszczona, wymieszaj orzechy z kremem z gorgonzoli.
Nie gotuj zbyt długo – około 2 minut na małym ogniu
W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie.
Ugotowany makaron polej przygotowanym kremem z gorgonzoli i orzechów.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Pierwsze dania i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s