Bułki razowe – nierówna walka z piekarnikiem

Pieczenie chleba w domu wydawało mi się czymś tak skomplikowanym, że bliskim jakiemuś magicznemu rytuałowi. Byłam w błędzie. Zaczęłam od bardzo prostego przepisu i… wcale nie jest to takie trudne, a pieczywo wyszło wyśmienite. I udało mi się wygrać tytułową walkę z moim kapryśnym piekarnikiem.

Bułki razowe

Porcja na 4 około 200 gramowe bułki

Składniki:

1/2kg mąki razowej
300ml wody
15g drożdży
łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka soli

Przygotowanie

Drożdże rozpuść w 100ml wody, nasyp połowę mąki do miski lub na stolnicę, zalej wodą z drożdżami, wymieszaj, następnie dodaj oliwę i sól, a potem dodawaj na przemian po trochę wody i mąki, tak aby uzyskać sprężyste, nie lepiące się ciasto; może sie okazać, że nie zużyjesz całej mąki, a być może będzie trzeba dodać jej troszkę więcej. Wyrabiaj ciasto około 8 minut. Uformuj kulę, przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na około godzinę (ciasto powinno mniej więcej podwoić objętość).
Podziel ciasto na 4 części, uformuj kulki, natnij ostrym nożem krzyżyki na bułkach (dzięki temu będą równo rosły i nie popękają wedlug własnego kaprysu).
Przykryj bułki wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę (powinny podwoić objętość).

Teraz mądry przepis mówi, żeby piec bułki przez 15-17 minut w temperaturze 190°C.

Prawda jest taka, że teraz musisz zmierzyć się ze swoim piekarnikiem. I wiele zależy od jego kaprysów i możliwości. Mój piekarnik jak szalony piecze od góry, nie ma opcji ‚piecz tylko od dołu’, ewentualnie ‚piecz tylko od dołu’, ale z termoobiegiem… i wtedy nie trzyma temperatury…
Ostatecznie zrobiłam tak: piekłam przez 12 minut używając opcji pieczenie od dołu z termoobiegiem, a temperatura była na poziomie 120°C. Bułki leżały na środku piekarnika. Na górną półeczkę wstawiłam naczynie żaroodporne z wodą, dzięki temu pieczywo nie wysycha podczas pieczenia. Po 12 minutach, naczynie przestawiłam na sam dół, i zmieniłam opcję na pieczenie i z góry i z dołu w termobiegu. Piekłam tak jeszcze 5 minut.

Bułki są dość duże, więc ja je podaję pokrojone na małe kromeczki.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Pieczywo i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Bułki razowe – nierówna walka z piekarnikiem

  1. Pingback: Chleb razowy na miodzie – formy dowolne | Cucinissima

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s