Pasta speck&gorgonzola – zaproś Włochów na kolację….

… a przyjdą i ugotują. Kiedy służbowo przebywałam w Rzymie, znajomi z pracy wpadli na pomysł zorganizowania u nas (u mnie i koleżanki) kolacji. Przyszli, przynieśli wszytko co potrzeba i ugotowali pyszności. Wtedy pierwszy raz odkryłam sos z gorgonzoli. Później kolega przysłał mi przepis z dokładnymi objaśnieniami.

.

Wpis dedykowany Alessandro T., który chyba po polsku go nie zrozumie.
Ringrazziamenti per la ricetta ad Alessandro T.

Pasta speck & gorgonzola

Porcja dla 4 osób

Składniki:

400g makaronu krótkiego (penne, rigatoni)
400g gorgonzoli dolce (100g na osobę)
100g specku (lub szynki szwarcwaldzkiej)

Przygotowanie

Gorgonzolę rozdrobnij, połóż na rozgrzanej patelni i za pomocą widelca rozgniataj, aż się roztopi i powstanie krem .
.
.
.

Pokrój speck na kawałeczki (najlepiej zrobić to za pomocą nożyczek).
.
.
.
.
Gdy gorgonzola będzie już rozpuszczona, wymieszaj speck
z kremem z Gorgonzoli.
Nie gotuj zbyt długo – około 5 minut na małym ogniu
W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie.
Ugotowany makaron polej przygotowanym kremem z gorgonzoli i specku.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Pierwsze dania i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Pasta speck&gorgonzola – zaproś Włochów na kolację….

  1. Pingback: Gorgonzola i orzechy | Cucinissima

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s