Speck, pieczarki, śmietana i…. jak zwykle makaron

Czasami warto czytać przepisy na opakowaniach makaronu- ten właśnie znalazłam na opakowaniu, często wracam do tego przepisu.
Speck z powodzeniem można zastąpić szynką szwarcwaldzką (w Polsce do kupienia bez problemu w supermarkecie); cena jak na wędlinę dość wysoka, ale do potrawy wystarczy naprawdę niewiele.

Makaron ze speckiem, pieczarkami i śmietaną.

Porcja dla 2 osób

Składniki:

200g makaronu tagliatelle lub fettuccine (można zrobić je samemu wg przepisu na ciasto makaronowe)
100g pieczarek
masło
pól szklanki śmietany
2 plasterki specku (lub szynki szwarcwaldzkiej)
1 ząbek czosnku
pieprz
tarty parmezan

Przygotowanie

Na patelni podsmaż na maśle czosnek, dodaj pieczarki pokrojone na kawałki – podsmaż.
Pokrój speck na kawałeczki (najlepiej zrobić to za pomocą nożyczek) i dodaj. Smażyć około 5 minut. Następnie dodaj śmietanę i gotuj kolejne 5 minut. Przypraw pieprzem.
W międzyczasie ugotuj makaron w osolonej wodzie.
Ugotowany makaron polej sosem, można posypać tartym parmezanem.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Pierwsze dania i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Speck, pieczarki, śmietana i…. jak zwykle makaron

  1. Ewa pisze:

    Pyszne! Szybko się rogi i równie szybko znika z talerza🙂
    Mniam🙂

  2. Ewa pisze:

    Pyszne! Szybko się robi i równie szybko znika z talerza🙂
    Mniam🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s