.…. a w tym przypadku diabelskim szczegółem jest mostarda di Mantova.
Jak obiecałam podaję drugi przepis na ravioli dyniowe.
Zgodnie z najbardziej najprawdziwszym i najtradycyjniej tradycyjnym przepisem na tę fantastyczną potrawę, dodałam tajemniczej musztardy z Mantui (mostarda di Mantova).
.
Owa mostarda nie przypomina w niczym musztardy… Jest to coś w rodzaju kompotu owocowego przyprawionego esencją musztardową. W smaku jest słodko pikantne, szczypie w język. Mostardę kupiłam w sklepie: w słoiku wygląda, jak na zdjęciu obok.
Jeśli smakowały wam ravioli dyniowe wg poprzedniego przepisu, to na punkcie tych oszalejecie. Mostarda dodaje słodkości i ostrości zarazem, smak nadzienia staje się pełniejszy i bardziej interesujący.
.
Ravioli dyniowe 2
Składniki:
porcja dla 4 osób
porcja ciasta makaronoweg0 przygotowanego wg przepisu podanego wcześniej
ciasto makaronowe
100g mostarda di Mantova, najlepiej kawałek gruszkowy
500g miąższu dyni
100g ciasteczek amaretti
150g utartego parmezanu
1 jajko
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
pieprz
do polania
masło
kilka listków szałwi
Przygotowanie:
Obraną i pozbawioną pestek dynię owiń szczelnie w folię aluminiową, włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piecz godzinę. Wyjmij dynię i ostudź. W zależności od posiadanego sprzętu zmiel, rozetrzyj blenderem, pognieć praską do czosnku, rozgnieć widelcem. Jeśli dynia jest wodnista odciśnij miąższ, jak najbardziej możesz.
Amaretti rozgnieć, parmezan utrzyj, mostardę pokrój w drobne kawałeczki, dodaj do miąższu dyni, przypraw gałką muszkatołową i pieprzem, wymieszaj.
Przygotuj ciasto makaronowe i dalej postępuj, jak w przepisie ravioli dyniowe.