Dyniowe ravioli – Święta we Włoszech

Wprawdzie na Święta na naszym stole zagoszczą polskie potrawy, ale może warto choć troszkę przedstawić świąteczne potrawy kraju, w którym mieszkam.
Tortellini lub ravioli z dynią są tradycyjnym pierwszym daniem na Wigilię. Jak ktoś jeszcze nie wie, to wyjaśniam, że Włochy są krajem niesamowicie zróżnicowanym pod względem kulinarnym i kulturowym. Wigilia obchodzona jest tylko na południu.

Poniższy przepis to wersja uproszczona. Tradycyjnie do nadzienia powinna zostać dodana mostarda di Mantova, co wcale nie ma nic wspólnego z musztardą. Ale temu zagadnieniu poświęcę kolejny wpis.

Ravioli dyniowe

Składniki:

porcja ciasta makaronoweg0 przygotowanego wg przepisu podanego wcześniej
ciasto makaronowe

500g miąższu dyni
100g ciasteczek amaretti
150g utartego parmezanu
1 jajko
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
pieprz

do polania
masło
kilka listków szałwi

Przygotowanie:

Obraną i pozbawioną pestek dynię owiń szczelnie w folię aluminiową, włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piecz godzinę. Wyjmij dynię i ostudź. W zależności od posiadanego sprzętu zmiel, rozetrzyj blenderem, pognieć praską do czosnku, rozgnieć widelcem. Jeśli dynia jest wodnista odciśnij miąższ, jak najbardziej możesz.
Amaretti rozgnieć, parmezan utrzyj, dodaj do miąższu dyni, przypraw gałką muszkatołową i pieprzem, wymieszaj.

Przygotuj ciasto makaronowe, rozwałkuj bardzo cieniutko. Pomysłów, jak technicznie rozwiązać sprawę lepienia ravioli, jest wiele. Z uwagi na odrobinę wodnisty farsz, ja wybrałam taką metodę, jak możecie podziwiać poniżej.
.

Wykrawaj porostokąty wielkości 4x8cm.

.

.

Ułóż jeden z prostokątów na pięści, nałóż farsz na jedną stronę.

.

.

Nakryj druga częścią, sklej brzegi.

.

.

Gotowe ravioli wrzucaj do wrzącej, osolonej wody; gotuj około 2 minut.

Rozpuść masło, podsmaż na nim listki szałwi, żeby nabrało aromatu. Ugotowane ravioli polej aromatycznym masłem.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Pierwsze dania i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

3 odpowiedzi na „Dyniowe ravioli – Święta we Włoszech

  1. koozmin pisze:

    są genialne absolutnie🙂

  2. cucinissima pisze:

    Gdyby ravioli jeszcze były na talerzu teraz by się speszyły na komplement🙂 Są już rzecz jasna zjedzone🙂 Ale wkrótce zrobię nowe ze słynną mustarda di Manotva.

  3. Pingback: Dyniowe ravioli 2 – diabeł tkwi w szczegółach…. | Cucinissima

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s