Papryka zapiekana w towarzystwie kaparów i anchois – antipasto

Papryka z anchois i kaparami, przygotowana w ten sposób smakuje naprawdę świetnie. Poniższy przepis znalazłam w miesięczniku La Cucina Italiana.
Sugerowane jako antipasto, ale jeśli przygotujesz tego więcej i podasz z chlebem może być to aromatyczna i lekka kolacja.

Zapiekana papryka z kaparami i anchois

Porcja dla 4 osób (jesli rzeczywiście ma to być tylko antipasto)

Składniki:

4 papryki (2 czerwone i 2 żółte)
10g kaparów pod solą
3 anchois pod solą
20g tartego grana padano (lub parmezanu)
oliwa z oliwek

Przygotowanie

Nagrzej piekarnik do temperatury 250°C. Ponacinaj papryki i włóż do piekarnika, zostaw je tam 20 minut.
Opłucz kapary wyjęte z soli i namocz na 15 minut. Umyj anchois, oczyść z ości i pokrój w drobniutkie kawałeczki.
Wyjmij papryki z piekarnika, odstaw do ostygnięcia i zmniejsz grzanie w piekarniku – ustaw temperaturę na 150°C. Następnie zdejmij skórkę z papryki (nie jest to tak trudne, jak mi się początkowo wydawało), wytnij gniazda nasienne i oczyść z białych błonek. Pokrój paprykę w paseczki.
W misce wymieszaj pokrojoną paprykę, kapary, anchois, oliwę.
Włóż do naczynia żaroodopornego, tak żeby potrawa nie była wyższa niż 2 cm (jak będzie wyższe, użyj dwóch naczyń), posyp utartym serem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150° na 10 minut.
Podawaj ciepłe z chlebem.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Antipasti i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s