Makaron, łosoś, śmietana – historia pewnej kolacji

Mieszkałam kiedyś kilka miesięcy w Rzymie. Któregoś wieczora, kolega, Włoch z południa, zapowiedział się na kolację, wysłał sms z listą zakupów, przyszedł i ugotował rzecz pyszną. Oczywiście wyjaśnił, jak ją przygotować.
Wpis dedykowany Witowi, być może nawet uda mu się go samodzielnie przeczytać i zrozumieć.

UWAGA: śmietana we Włoszech jest odrobinę inna niż w Polsce, przy użyciu polskiej śmietany wychodzi dość słone, ale nadal smaczne, zresztą sami spróbujcie!

Makaron z łososiem i śmietaną

Porcja dla 2 osób

Składniki

200g makaronu penne rigate lub farfalle (kokardki), na zdjęciu penne ricce
100g łososia wędzonego (takiego w płatach)
mały kubeczek śmietany 12% lub 18%
Oliwa z oliwek
Sól

Przygotowanie

Wlej oliwę na patelnię, wrzuć łososia pokrojonego w kostkę, lekko podsmaż (tyle, co do zmiany koloru).
Dodaj połowę śmietany, wymieszaj i zacznij ugniatać łososia widelcem (w ten sposób jego aromat przechodzi do śmietany), gotuj na wolnym ogniu ciągle mieszając i ugniatając łososia. Jak zgęstnieje, to wlej resztę śmietany, dalej mieszaj i ugniataj aż do uzyskania konsystencji gęstego sosu.
Jeśli będzie zbyt gęsty można dodać jeszcze trochę śmietany lub mleka.

W międzyczasie ugotuj makaron w osolonej wodzie.

Ugotowany makaron wrzuć na patelnię (już wyłącz ogień pod patelnią) i wymieszaj z sosem (a jeśli się nie mieści na patelni to pomieszaj w osobnej misce).

Uwaga: solimy tylko makaron, sos nie wymaga już żadnych przypraw.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Pierwsze dania i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

4 odpowiedzi na „Makaron, łosoś, śmietana – historia pewnej kolacji

  1. mela pisze:

    ja takie robię tak po prostu:) pyszne to! i mega tanie

  2. juzefina pisze:

    chciałam tylko powiedzieć że w almie jest już włoska śmietana:) nie patrzylam na cenę co prawda, ale widzę, że skoro jest sens sprowadzania jej to znaczy że naprawdę inna jest

  3. Kimi pisze:

    Też robię podobne danie. Do tego obowiązkowo jakaś zieleninka np. natka pietruszki i dużo parmezanu!

  4. Zia86 pisze:

    Właśnie skończyliśmy spożywać ten makaron.🙂 Pyszne zestawienie, daliśmy trochę więcej łososia i makaron szpinakowy. Było pyszne, ale bardzo sycące, zostało jeszcze dla gości na wieczór.🙂 Wszystko szybciutko przygotowałam, nic trudnego, bardzo fajny przepis.🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s