Rybka…. lubi sól

Jakiś czas temu podawałam przepis na doradę pieczoną w soli. Pisałam wtedy, że jak spróbuję z inną rybą to się pochwalę.
Przygotowałam w ten sposób okonia morskiego – zwanego we Włoszech branzino lub spigola.
Udało się poprawić technikę wydobywania ryby spod soli.
Dysponowałam dość dużą rybą, a ponieważ chętnych do jedzenia była tylko dwójka, to przecieliśmy ją w poprzek na pół i przygotowaliśmy jednego dnia jeden kawałek, drugiego drugi (stąd na zdjęciach pół ryby).

Branzino sotto sale – okoń morski pieczony w soli

Jeśli dysponujemy dużą rybą, a jeść mają tylko dwie osoby, to dzielimy ją na pół. Połowę chowamy do lodówki i najlepiej jemy w dniu następnym, a połowę przygotowujemy.

Składniki

dla 4 osób 1 duży okoń morski (około 1,5 kg)
dla 2 osób 1 mniejszy okoń morski lub pół dużego
0,5-1 kg grubej soli (ilość zależy od wielkości ryby i geometrii użytego naczynia)
2-4 łyżki wody

Przygotowanie

Rybę kupujemy najczęściej już wypatroszoną. W przypadku tej potrawy skórka jest niejadalna, więc możesz jej nie czyścić z łusek. Opłucz rybę, głowę i płetwy zostaw.
Do soli dodaj wodę, żeby utworzyć z niej masę, która łatwiej przywrze do ryby.
Dno naczynia żaroodpornego lub blaszkę, na której będziesz piec rybę, pokryj zwilżona solą, połóż na to rybę.
Ryby zakryj resztą soli.
Piecz rybę w temperaturze około 200°C, około 30 minut, jeśli ryby miały więcej niż pół kilograma każda, piecz ją dłużej.

Po wyjęciu naczynia z rybą z piekarnika, uderz kilkakrotnie solną skorupę, aż się rozpadnie.

Następnie podważ rybę widelcem tak, żeby oderwała się od spodniej warstwy soli.

Rybę połóż na talerzu. W przypadku dużej ryby (lub chęci jedzenia mniejszych porcji) delikatnie przedziel rybę na pół wzdłuż grzbietu (w przypadku okonia morskiego i dorady ości bardzo łatwo odchodzą od mięsa).

Ten wpis został opublikowany w kategorii Drugie dania i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s