…..alla puttanesca

Anchois z francuskiego,  acciughe po włosku, a jakbyśmy nazwę rybki przetłumaczyli na polski…. sardela europejska. Zwał jak zwał, aromatycznej rybce sos putanesca zawdzięcza swój niepowtarzalny smak. Etymologię nazwy ‚puttanesca’ i pierwsze skojarzenia pomińmy, bo inaczej musiałabym bloga zastrzec jako tylko dla dorosłych.

Makaron alla puttanesca

Porcja dla 4 osób

Składniki

400g makaronu, mogą być spaghetti lub vermicelli, ale świetnie nadają się też własnoręcznie zrobione (patrz przepis ciasto makaronowe) lub kupione świeże tagliatelle, fettuccine
2 puszki polpy pomodorowej (drobno pokrojone pomidory) lub krojonych pomidorów
2 łyżki kaparów z soli
100g czarnych oliwek bez pestek
2 ząbki czosnku
2 sardele europejskie z soli (anchois)
Oliwa
Peperoncino (może być suche, zmielone)

Przygotowanie

Kapary opłucz pod bieżącą wodą, oliwki przekrój na połówki, anchois oczyść z ości i pokrój na drobne kawałeczki.
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć przekrojony ząbek czosnku. Gdy czosnek się zrumieni, wyjmij go. Wlej polpę pomidorową, kapary, oliwki i anchois.
Gotuj na średnim ogniu około 10-15 minut, od czasu do czasu mieszaj. Sosu nie należy przykrywać, żeby jednak ochronić otoczenie w promieniu 10 metrów przed pryskającym pomidorem, w czasie gdy go nie mieszasz, można go przykryć siatkową pokrywkę  (dostępna w Ikei).
Zanim wyłączysz przypraw peperoncino.
Podawaj z makaronem ugotowanym w osolonej wodzie.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Pierwsze dania i oznaczony tagami , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s