Coś z innego kraju – leczo

Niektórym wydaje się to niemożliwe, ale tak, żywiłam się dawniej czymś innym niż kuchnia włoska. Nauczyłam się w tych odległych czasach robić leczo. W sezonie paprykowym robię je nadal.
Przepis znalazłam w segregatorze Kuchnie Świata z zeszytami dołączonymi do Gazety Wyborczej. Ten przepis to mistrzostwo świata, spróbujcie sami i zobaczcie, jak jest poukładany – cebula dusi się tyle, ile zajmuje Ci krojenie papryki, z kolei papryka… tyle, ile poświęcisz czasu na pomidory. Poniżej wersja z moimi drobnymi modyfikacjami:  ja nie wyjaśniam, jak obrać pomidory, nie przewiduję lecza dla wegetarian i nie mieści mi się w głowie wrzucić do lecza parówki. Ale jak ktoś jest bardzo kiepski w kuchni, a marzy mu się leczo i mój przepis jest jednak za trudny, to polecam odnaleźć oryginał (mogę w tym pomóc).

ps. podobno takie leczo jest inne niż to węgierskie…. najważniesze, że jest smaczne

Leczo

Składniki

750g papryki – 500g zielonej i 250g czerwonej lub żółtej
600g dojrzałych pomidorów
łyżka koncentratu pomidorowego
500g cebuli
400g kiełbasy
1/3 szklanki oleju lub oliwy z oliwek
1-2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
sól
cukier
ostra papryka w proszku

Przygotowanie

Obierz cebulę i pokrój na grube półplasterki. W większym garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę, odrobinę ją posól. Mieszając, smaż  2 min, przykryj garnek, zostaw mały ogień, od czasu do czasu zamieszaj, a w międzyczasie zajmij się papryką: wytnij gniazda nasienne i podziel ją na ćwiartki. Potem pokrój paprykę w szerokie paski. Wsyp pokrojoną paprykę do garnka, dodaj słodką paprykę, wlej 3-4 łyżki gorącej wody, co zabezpiecza przed przywieraniem, i przykryj garnek.

Sparz pomidory i obierz. Małe pomidorki pokrój na ćwiartki, duże na ósemki, a następnie wrzuć wszystkie do duszących się warzyw. Dodaj także koncentrat (wzmacnia smak pomidorów i nadaje potrawie piękny żywy kolor), trochę soli, wymieszaj wszystko, przykryj garnek. Gotuj 12-15 minut.

Po czym poznać, że leczo jest gotowe? Po aromacie, i konsystencji wszystkich składników. We właściwie ugotowanej potrawie cebula jest dość miękka, ale nie rozgotowana, papryka pozostaje zdecydowanie jędrna, z nieodstającą skórką, a pomidory powinny częściowo się rozpaść i wytworzyć dość gęsty sos, który zwiąże warzywa.
Pokrój kiełbasę na cienkie plasterki i lekko zrumień na patelni. Nie dodawaj tłuszczu do smażenia. Wrzuć wędlinę i wymieszaj, dopraw leczo cukrem i ostrą papryką (ostrożnie, bo łatwo przesadzić… chyba, że ktoś lubi bardzo ostre leczo).

Ten wpis został opublikowany w kategorii Z kuchni innych krajów i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Coś z innego kraju – leczo

  1. witaminkaa pisze:

    Uwielbiam tą potrawę, ja niestety robię spolszczoną wersję, lubie z pieczarkami a szwagierka mnie przekonała że można robić z kabaczkiem:)
    Pozdrawiam!

  2. witaminkaa pisze:

    yyy, chyba o cukinię mi chodziło😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s