Duuuuużo soli, pyszna ryba

Jeden z najprostszych sposobów przygotowania ryby. Można w ten sposób przyrządzić nie tylko doradę (jak spróbuję z inną rybą, to dam znać).
Wcale nie wyjdzie takie słone, spokojnie. Ryba upieczona w ten sposób smakuje świetnie. Dla tych, co nie mogą nic tłustego jeść – świetna wiadomość: ani grama oliwy, masła etc. w tej recepturze nie znajdziecie.

Orata sotto sale – dorada pieczona w soli

Porcja dla 2 osób

Składniki

2 dorady po 300-500g każda
Około 300g grubej soli (ilość zależy od wielkości ryby i geometrii użytego naczynia)
2 łyżki wody

Przygotowanie

Rybę kupujemy najczęściej już wypatroszoną. W przypadku tej potrawy skórka jest niejadalna, więc możesz jej nie czyścić z łusek. Opłucz rybę, głowę i płetwy zostaw.
Do soli dodaj wodę, żeby utworzyć z niej masę, która łatwiej przywrze do ryby.
Dno naczynia żaroodpornego pokryj zwilżona solą, połóż na to ryby.

Ryby zakryj resztą soli.

Piecz rybę w temperaturze około 200°C, około 30 minut, jeśli ryby miały więcej niż pół kilograma każda, piecz ją dłużej.

Po wyjęciu naczynia z rybą z piekarnika, podważ rybę widelcem tak, żeby oderwała się od spodniej warstwy soli.

Rybę razem z wierzchnią warstwą soli połóż na talerzu.

Jak masz ochotę możesz ją już jeść.

Możesz też zdjąć skórkę, odzielić mięso od ości i wyjąć z ryby podając sam filet, wtedy możesz podzielić jedną większą rybę na więcej porcji.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Drugie dania i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

5 odpowiedzi na „Duuuuużo soli, pyszna ryba

  1. nataniell pisze:

    Pyyyyyyyszna ryba. Miałem okazję skosztować, przyrządzoną przez samą autorkę bloga. RE-WE-LA-CJA !! Po powrocie do Polski spróbuję zrobić tak nasze poczciwe pstrągi🙂

    Pozdrawiam
    N.

  2. Pingback: Rybka…. lubi sól | Cucinissima

  3. smakowite.com pisze:

    Dziś podczas grilla inspirowałam się Twoim przepisem. Obsypałam doradę solą morską (nie aż taką ilością, tylko kilka łyżek), zawinęłam w folię i wrzuciłam na grilla, pod koniec odwinęłam folię i grillowałam jeszcze przez kilka minut, wyszła przepyszna🙂 Fajny pomysł z tą solą🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s