Konfitura jeżynowa – zapach lasu


Jeżyny przynieśliśmy z lasu. Ach ten zapach… potem unosił się w domu jeszcze przez 2 dni gotowania konfitur.
Konfiturę jeżynową można też przyrządzić wg przepisu, którego użyłam do poziomek. Zrobiłam tak jeżyny w tamtym sezonie i były pyszne. Teraz spróbowałam obniżyć ilość cukru, a smak poprawić sokiem z cytryny.

Konfitura jeżynowa

Składniki

1kg jeżyn
0,7kg cukru
250ml wody
Sok wyciśnięty z połowy cytryny

Przygotowanie

Owoce umyć, pozwolić im odcieknąć na durszlaku, a następnie zasypać częścią cukru (około 3/4 ilości cukru) i pozostawić przynajmniej na 3-4 godziny. Można spokojnie odstawić je na całą noc.
Pozostały cukier rozpuścić w wodzie, zagotować i dodać do niego owoce wraz z ich sokiem i sokiem z cytryny.
Konfiturę zagotuj na wolnym ogniu, następnie odstaw na kilka minut. Czynność powtórz kilkakrotnie. Potem odstaw konfiturę i gotuj ponownie na drugi dzień (jak poprzednio – zagotować, odstawić, zagotować, odstawić). Drugiego dnia możesz spróbować, czy odpowiada Ci smak konfitury: gdy jest za słodka dodaj jeszcze trochę soku z cytryny. Żeby sprawdzić, czy konfitura jest już gotowa, przenieś łyżeczką niewielką jej ilość na chłodny talerzyk – jeśli tężeje, jest gotowa.
Gorącą konfiturę wlej do wyparzonych słoików, zakręć natychmiast i postaw słoik do góry nogami. Jak słoiki ostygną, możesz je odwrócić.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przetwory i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s