Saltimbocca alla romana

Kolega po zjedzeniu saltimbocca alla romana powiedział: ‚Spodziewałem się czegoś zupełnie innego, myślałem,  że jedząc tą potrawę poczuję się jak w gorącym, ale przyjemnym miejscu, natomiast poczułem się świeżo, jak w zacienionym ogrodzie w gorący dzień’. Takich doznań dostarcza to danie – w gorące włoskie wieczory bezcenne.

Saltimbocca alla romana

Porcja dla 4osób

Składniki

4 cienkie plastry cielęciny 70-80g każdy
4 plasterki szynki parmeńskiej
4 listki szałwii (gdy są malutkie może być 8 )
Mąka (opcjonalnie)
20g masła
Kieliszek białego wina
Sól
Pieprz

Przygotowanie

Przygotuj mięso – odetnij tłuste kawałki, jeśli są. Kawałki mięsa powinny być cieniutkie, jeśli są grube możesz lekko je roztłuc.
Osól i popieprz mięso. Obtocz w mące, jeśli chcesz. Radzę wypróbować przepis 2 razy, raz z mąką raz bez, i ustalić swoją ulubioną opcje.
Na każdy kawałek mięsa połóż plasterek szynki parmeńskiej – dostosuj mniej więcej kształt i rozmiar plasterka szynki do kawałka mięsa, najlepsze są do tego nożyczki.
Teraz ułóż listki szałwi na szynce i przytwierdź wykałaczką. Jeśli listki szałwii są malutkie, możesz przytwierdzić 2 w niewielkiej odległości od siebie.


Na patelni rozpuść masło. Wrzuć saltibocca, wlej połowę wina. Piecz 2 minuty, odwróć, wlej resztę wina i smaż kolejne 2 minuty.
Podawaj z gotowanymi warzywami. Ja najczęściej podaję z mini marchewkami.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Drugie dania i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Saltimbocca alla romana

  1. Pingback: Saltimbocca alla romana | potrawzebranie

Dodaj komentarz