Antipasto na gorący dzień – melone con prosciutto di parma

Prosciutto di parma nie wymaga reklamy.  Jeśli chodzi o dojrzałego melona w gorący dzień… mhmmmmm… pycha. Razem tworzą wyjątkowo udany duet – podawany jako antipasto, inaczej starter.

Melon z szynką parmeńską

Porcja dla 4-6 osób

Skladniki

1 melon
12-20 plasterków szynki parmeńskiej

Przygotowanie

Melona przekrój na pół, następnie za pomocą łyżki usuń nasiona. Połówki melona pokrój wzdłuż na plasterki, to ile ich będzie zależy od wielkości melona i od tego, jak grube chcesz plasterki podawać. Następnie z każdego plasterka obierz skórkę.


Szynki parmeńskiej potrzebujesz tyle, ile kawałków melona. Każdy z kawałków melona owiń w środkowej jego części plasterkiem szynki. Jeśli plasterki szynki są małe lub wąskie, to możesz dać dwa.
A zresztą, co się będe rozpisywać – tak pokrój melona i tak owiń szynką, żeby wyglądało to mniej więcej, jak na zdjęciu obok.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Antipasti i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s