Pasta al tonno – makaron dowolny z tuńczykiem

To jeden z tych absolutnie nieskomplikowanych przepisów, na którego wykonanie potrzebne jest tyle czasu, ile na ugotowanie makaronu (wliczając czas potrzebny na zagotowanie wody) i do wykonania którego nie potrzeba wyszukanych składników.

Pasta al tonno

Porcja dla 2 osób

Składniki

200 g makaronu
Ząbek czosnku
Około 100g tuńczyka w sosie własnym (pochodzącego z puszki)
Pół butelki (300-400ml) passaty pomidorowej
Oliwa

Przygotowanie

Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć  przekrojony ząbek czosnku. Gdy czosnek się zarumieni wyjmij go, wrzuć tuńczyka (wcześniej odlej wodę z puszki) i rozdrobnij widelcem. Wlej passatę. Gotuj 10-15 minut na małym ogniu, mieszaj od czasu do czasu. Sos jest gotowy, gdy zgęstnieje.
Sosu nie należy przykrywać, żeby jednak ochronić otocznie w promieniu 10 metrów przed pryskającym pomidorem, można go przykryć siatkową pokrywką  (dostępna w Ikei).
Podawaj z dowolnym makaronem, najlepiej z długim i cienkim np. spaghetti, bavette, linguine.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Pierwsze dania i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Pasta al tonno – makaron dowolny z tuńczykiem

  1. Tomek Zawada pisze:

    Dzis wyprobowalismy. Niestety passaty ani czosnku nie bylo, a glod nas naszedl o 19 i w Wiedniu nie ma o tej porze zadnego otwartego sklepu. Ale znalezlismy w spizarni sloiczek przecieru z suszonych pomidorow z czosnkiem i po lekkim rozwodnieniu dal rade. Na 2 osoby poszly 2 puszeczki po 80g hiszpanskiego tunczyka (pewnie po zlaniu wody wlasnie wychodzi w sumie ok 100g.

    Danko przepyszne! Dziekujemy!

  2. Shell pisze:

    Jedna z moich ulubionych past to właśnie pasta di tonno. Grazie.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s