Orata con patate – dorada z ziemniakami

Nie każdy umie gotować wszytko od razu. Ja w sprawie ryb czas dłuższy byłam zielona. A od przeprowadzki do Włoch już kompletnie nie wiedziałam co zrobić z rybami, które są dostępne w sklepie. Oglądałam najpierw ryby na stoisku,  próbowałam zapamietać ich nazwy, a potem w domu przeglądałam  lieraturę fachową.
Przygotowując doradę zainspirowałam się przepisem z rozdziału Włochy, z segregatora Kuchnie Świata – zbiór przepisów, które kiedyś były dodatkiem do Gazety Wyborczej.

Dorada z ziemniakami

Składniki

Dorada – jedna na osobę
Oliwa z oliwek
100 g utartego pecorino
Natka pietruszki
Majeranek
Sól
Ziemniaki (posłużą do ułożenia na nich ryby)
Plus składniki z przepisu na pieczone aromatyczne ziemniaki

Przygotowanie
Rybę kupujemy najczęściej już wypatroszoną. Za pomocą niedużego nożyka oczyść rybę z łusek, opłucz. Głowę i płetwy zostaw, ryba pieczona podana w całości wygląda efektownie. Możesz ewentulanie naciąć płetwę, która znajduje się przy głowie i ją odchylić, tak żeby potem łatwiej było nałożyć na rybę przyprawy.
Natrzyj rybę w środku i na zewnątrz oliwą i posól.
Przygotuj mieszankę z pecorino, oliwy, natki pietruszki i majeranku i natrzyj nią wierzch ryby.
Pokrój ziemniaki w plasterki (ilość zależna od ilości ryb), ułóż je na blaszce, na nie połóż rybę.
Resztę miejsca na blaszce wykorzystaj na ziemniaki przygotowanie wg przepisu na pieczone
ziemniaki, który znajdziesz pod tym linkiem.
Całość przed wstawieniem do piekarnika ma wyglądać o mniej więcej tak:
Piecz rybę i ziemniaki w temperaturze około 200°C, około 20-25 minut. Ja nastawiam piekarnik na termoobieg z opcją grillowania od góry. Warto od czasu do czasu zerknąć na rybę i ziemniaki, czy się nie przypalają – czas pieczenia zależy do własności piekarnika.
Ziemniaki spod ryby nie nadają się do jedzenia. Również skórka od strony, którą ryba leżala na ziemniakach nie jest specjelnie smaczna, za to skórka z wierzchu…hmmm… jest aromatyczna i chrupiąca.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Drugie dania i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s